Investory ve stavebnictví čekají v Praze od září změny v územním rozhodování. Územní řízení, které dosud vedl magistrát, budou mít v pravomoci stavební úřady městských částí Praha 1 až 22. Magistrát se stane až na některé výjimky pouze odvolacím orgánem.

Změny v územním rozhodování mají podle vedení magistrátu odstranit chaos, který v něm nyní panuje. Skončí stav, kdy některá územní řízení pro jednu stavbu vedl magistrát a ještě jiný stavební úřad městské části. Magistrát bude mít ze zákona nadále pravomoc sám schvalovat umístění vybraných staveb. Vyhradil si také právo rozhodovat o dopravních semaforech a značení. Od září bude kvůli změnám zrušen magistrátní odbor územního rozhodování. "Veškerou činnost druhoinstančního odvolacího stavebního úřadu převezme odbor výstavby magistrátu, a to pod novým názvem odbor stavební," sdělil zástupce ředitele magistrátu Martin Trnka.

Státní správa v oblasti výstavby se podle něj těmito kroky zjednoduší a bude přehlednější. "Častější a důkladnější budou kontroly činnosti jednotlivých stavebních úřadů," poznamenal zástupce ředitele. -čtk-