Střecha už nemusí být jednobarevná

Střešní taška Samba 11 Engoba Duo ruší v posledních letech zažitou jednobarevnost střech a vrací nás k příjemné měňavé barevnosti venkovských domků i historických Střecha, střešní tašky objektů. Barva krytiny jemně přechází z hněda do červena a budí dojem padajícího listí; přechody a ohraničení barev střechy jsou na pohled velmi přirozené, nepravidelné jako v přírodě. Efektu je dosaženo dvoubarevností tašky Duo – na suchou vrstvu červené engoby se nastříká jemný pruh hnědé engoby a následným vypálením při teplotách nad 1000 °C se povrchová vrstva nataví na keramický střep.

Spojitý systém drážek propůjčuje tašce Samba 11 výbornou odolnost vůči nepříznivým povětrnostním vlivům. Tašky se mohou klást i na střechy s poměrně nízkým sklonem (od sklonu 22°, s pojistnou hydroizolací od 12°).

Cihla v nových rozměrech

Broušený cihelný blok HELUZ Family 50 si našel své pevné místo ve výstavbě nízkoenergetických domů a také budov v pasivním standardu. Loni v únoru získal tento výrobek bronzovou medaili v soutěži Stavební výrobek – technologie roku 2009. Také na základě tohoto úspěchu jej pak v průběhu roku výrobce začal nabízet ve dvou dalších rozměrech (38 a 44 cm). Vznikly tak novinky roku 2010 – varianty HELUZ Family 38 a pro nejžádanější šířku zdiva HELUZ Family 44. Oba cihelné bloky stejně jako jejich oceněný předchůdce Family 50 splňují svými tepelněizolačními vlastnostmi všechny požadavky na nízkoenergetickou stavbu, a to bez zateplení. Zdivo se vyznačuje dobrými akumulačními a zvukově izolačními vlastnostmi, výborně reaguje také na kolísání vlhkosti vzduchu, a proto poskytuje výborné mikroklima v interiéru. Výhodou je také jednoduchá a moderní technologie zdění jednovrstvého zdiva na tenkou spáru.

Nové hmoždinky, pevnější spojování

Společnost Fischer upevňovací systémy přinesla v minulém roce nové výkonnější spojovací prvky; jako například fasádní rámovou hmoždinku FUR vhodnou do betonu, dutých cihel i jiných lehčených materiálů. Udává se, že hmoždinka má v betonu až o 100 % vyšší účinnost než výrobky staršího data.

Cena Inovace roku 2010

Koncem roku 2010 získaly tuto cenu dva výrobky: drát CuCrTi, který, jak jeho jméno napovídá, obsahuje měď, chróm a titan. Jeho výrobcem je VÚK Panenské Břežany.

O cenu se pak dělí s výrobkem „POROTHERM 44 EKO+ Profi DRYFIX“ společnosti Wienerberger cihlářský průmysl. Cihla POROTHERM 44 EKO+ má výtečné tepelněizolační vlastnosti a také unikátní konstrukci dutin; není třeba dodatečného zateplení zdiva. Cihla se hodí ke stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.

Výstavba je jednoduchá a rychlá, což umožňuje zdění na pěnu POROTHERM DRYFIX a také možnost zdít až do minus 5 °C. Pokud je hotová základová deska, je možné dokončit hrubou stavbu průměrně velkého rodinného domu do týdne.

-ag-

Foto: www.profimedia.cz, Tondach, Heluz, Fischer, Wienerberger