Americká stavební společnost Lennar vytvořila ve druhém fiskálním čtvrtletí čistý zisk 160,3 milionu dolarů. To je o 51 procent více než ve stejném období loni. Fiskální čtvrtletí firmě skončilo 31. května a tržby se jí zvýšily o 35 procent na rekordních 2,1 miliardy USD.

Firma vděčí za obrovský růst zisku nízkým úrokovým sazbám a tudíž levným hypotékám, které poptávku po novém bydlení už delší dobu ženou prudce vzhůru. Zájem o nové domy přinutil firmu i ke zvýšení odhadu zisku a tržeb na celý finanční rok, který skončí v listopadu, i na fiskální rok 2004.

Zisk na jednu akcii ve druhém čtvrtletí dosáhl 2,05 USD a zvýšil se tak z předchozích 1,37 USD loni. Analytici v anketě výzkumné agentury Thomson First Call v průměru očekávali, že zisk na akcii vzroste na 1,70 USD, pásmo odhadů bylo vymezeno částkami 1,63 a 1,76 USD.

V letošním fiskálním roce se má zisk na akcii vyšplhat na 8,50 USD, zatímco v předchozí prognóze firma počítala s částkou 7,73 USD. Podobně zvýšila i odhad zisku na akcii na příští rok z 9,09 na 9,50 USD, analytici jsou však méně optimističtí. Akcie se nyní na burze v New Yorku prodávají kolem 70 dolarů.

"Trh výstavby domů je v USA nadále velmi silný v důsledku příznivých trendů mezi nabídkou a poptávkou. Poptávka zůstává i nadále vysoká díky historicky nízkým úrokovým sazbám, zdravé poptávce způsobené demografickým vývojem a také díky lepšící se důvěře spotřebitelů," řekl šéf společnosti Stuart Miller.

Tržby za prodej domů se zvýšily o 36 procent na 1,9 miliardy dolarů, převážně díky zvýšení prodeje o 25 procent. Silný zájem o nákup domů trvá v Kalifornii, firma ale nově vstoupila i na trh státu Illinois. Průměrná prodejní cena domů se meziročně zvýšila o osm procent, podotýká agentura Reuters. -čtk-