Souběžně s tím si každý, kdo pracuje s nářadím, uvědomuje, že levné nářadí sice svou práci udělá, ale není to úplně ono. Že bity k akušroubouváku ofrézované po prvním použití nejsou to pravé, že šroubovák s magnetickou špičkou je přece jen užitečná věc a mafl, který nehází a má pořádný kotouč, udělá lepší řez.

Chytré zařízení dílny je předpokladem pro ergonomickou a bezpečnou práci. Přehledné uspořádání nářadí a pracovních materiálů usnadní další práci. Úložné prostory jsou zásadní zejména při skladování drobných dílů, jako jsou šrouby, hmoždinky a hřebíky.

Pracovní prostor

Pracovní stůl nebo ponk ve správné výšce a dobré osvětlení jsou zásadní při řezání, vrtání a zatloukání. Výška stolu se podle činnosti může lišit. Jiná bude výška stolu pro montáž nebo drobné práce, o 15-20 cm vyšší je nutná například pro umístění vrtačky nebo kotoučové brusky, bez které se v dílně neobejdeme.

Pro práci s vrtačkou nebo bruskou přizpůsobte výšku stolu tak, aby ruka v lokti při práci svírala pravý úhel u stojícího člověka. Je tedy nutné také vzít na zřetel výšku pracujícího člověka, což si ve své dílně zvolíme podle sebe. Kolem stolu je důležité zachovat dostatečný prostor pro pohybování se či manipulaci s materiálem. Stůl musí mít pevnou desku a stabilní konstrukci. „Nejvhodnější je vybírat pracovní desku z kovu nebo z tvrdého masivu s voděodolnou úpravou a možností připevnění svěráku, použít můžeme také vodovzdornou překližku o síle 22 a více mm,“ radí Zlatko Slebodník, odborník z oddělení nářadí a železářství v projektových marketech Hornbach.

V malé dílně oceníte pracovní stůl na kolečkách, abyste jej mohli přemístit podle potřeby a vytvořit si volné místo kolem něj. Pořizujte zásadně kolečka s brzdou.

Také se rozmyslete, jestli chcete stůl se šuplíky, nebo bez nich. Ten se šuplíky vypadá na první pohled jako funkčnější, ale pokud budete pracovat kolem celého stolu, šuplíky budou překážet.

Správné osvětlení

Ideálním osvětlením je přirozené světlo, proto je velkou výhodou, když má dílna dostatečně velká okna. V případě, že v ní není dostatek přirozeného světla, je nutné pozorně vybrat umělé osvětlení prostoru. Samozřejmostí je kvalitní stropní světlo, ale velký důraz se klade zejména na lokální osvětlení pracovní plochy. Zde je potřeba vybírat opravdu velmi pečlivě, aby správné osvětlení umožnilo tu nejpřesnější práci, a přitom neoslňovalo. Výhodou jsou kloubové lampičky. Důležité je, aby u rotujících nástrojů nebylo osvětlení klasickými zářivkami, jejichž obnovovací frekvence může vyvolat pocit, že nástroj stojí, snadno by pak došlo k úrazu. Vhodné je současné LED osvětlení.

Úložné prostory

Správný kutil preferuje všechno nářadí a vybavení přehledně uspořádané. K tomu jsou ideální různé závěsné systémy, otevřené police či děrované stěny nebo univerzální desky s háčky. „Oblíbené jsou kovové regály nebo policové systémy, protože je v nich vše viditelně uskladněné. Také stohovatelné plastové boxy a organizéry jsou velmi praktické pro uložení drobných dílů a pomůcek,“ vysvětluje Zlatko Slebodník z Hornbachu. Pro nástroje, které používáme nejčastěji, lze na stěnu nebo desku za pracovním stolem připevnit magnetické lišty, na které se snadno uspořádá a odloží kovové nářadí - například klíče, šroubováky, dláta, pilníky a podobně.

Bez nářadí se neobejdete

Předpokladem efektivní práce je jak vybavení a organizace, tak správné nářadí a nástroje. Nezbytným vybavením každé dílny je nepochybně svěrák, akumulátorová vrtačka nebo šroubovák, páječka, případně fréza nebo pila. Od stavební kotoučové až k pásové pile je výběr téměř nekonečný. Chybět nesmí ani nezbytné maličkosti v podobě různých kleští, štípaček, odlamovacích nožů, měřicích a vážicích pomůcek či lepidel, tmelů a laků a natěračských potřeb. Pohodlí při práci zvýší i pracovní podpěry, takzvané „kozy“, a bubnový prodlužovací kabel, aby nedocházelo k omezení délkou přívodních kabelů jednotlivých nástrojů. Samozřejmostí jsou sady různých šroubů, matic, hmoždinek nebo hřebíků.

Do dílny patří také ochranné a úklidové pomůcky, jako jsou brýle, sluchátka, vybavená lékárnička a hasicí přístroj. Užitečným pomocníkem je stavební vysavač, který nemá problém ani s odsáváním hrubých nečistot z frézy, pily nebo hoblíku. Pracovní prostor je nutné vždy dovybavit nebo upravit v závislosti na konkrétním projektu a materiálech, které v rámci něj budete zpracovávat.