Stavební firma skončí svou práci a my se nastěhujeme do nového rodinného domu. Ač se to nezdá, měli bychom dostat k užívání novostavby kvalifikované pokyny – tak jako k jakémukoliv jinému výrobku.

Pokud jsme do nynějška bydleli třeba v paneláku, bude to v novém domě náhle něco zcela jiného. Budeme nějakou dobu skoro (nebo úplně) v euforii z většího prostoru, z množství světla, z těsného propojení místností se zahradou... Po čase ale budeme přicházet na maličkosti, nedodělky, skryté i zjevné závady. Jejich rozdělení a rozlišení je téma na celý článek – podrobně tedy někdy příště.

O čem chceme mluvit dnes, je naznačeno v úvodu. Máme na mysli jakýsi manuál, který by nám měla stavební firma předat, než nás opustí. Mělo by se jednat o jakýsi soubor rad, jak dům „používat“, dá-li se to tak říci; souhrn návodů „jak bydlet“ v novém domě s ohledem na jeho specifické vlastnosti – protože každý dům je jiný.

Po předání domu toho na nás může být moc, přijde spousta nových věcí, leccos snadno přehlédneme. Třeba zdánlivé maličkosti, jejichž opomenutí ale po nějaké době může opravdu způsobit v domě problémy. Jenom namátkou - musíme například být poučeni o tom, jak intenzivně větrat, a to je různé třeba v první fázi po převzetí a potom o několik týdnů později, kdy už betonová podlaha a stěny jsou více proschlé. Vždy samozřejmě ještě v závislosti na ročním období.

Nebo bychom se měli dozvědět, jakou bychom z praktických důvodů v prvním roce (kdy dům ještě „pracuje“ a usazuje se) měli zvolit barvu vnitřních stěn.

Když už je řeč o tom, jak si stavba v první fázi sedá, to by mělo trvat jen určitou dobu, později by to už bylo znakem nějaké chyby. V této první fázi se třeba mohou dostavit problémy se zavíráním a zamykáním dveří – ty by ovšem neměly být nijak drastické. Firma, která dodala okna (případně i vnější vchodové dveře), by stejně měla po nějaké době (do roka) bezplatně přijít a okna zkontrolovat, podle potřeby usadit, povolit nebo dotáhnout.

Toto téma je široké, obecné i konkrétní rady, „jak zacházet s novým domem“, se zdají být důležité, proto se tématu budeme věnovat i v dalších článcích.

-ag-