Obložení stěn není jen ryze praktický prvek, moderní obklady dodají interiéru také osobitý styl, třeba v podobě velkoplošných grafických motivů. Jejich nosičem se může stát třeba stylové Grafosklo, které snoubí efektní design tapet s odolností a praktičností klasických keramických obkladů. „Pro výrobu Grafoskla se používá speciální fólie, která se společně s natištěným dekorem nalaminuje pod kalené sklo. Motiv lze použít naprosto jakýkoliv. Je možné vybírat fotografie z fotobanky nebo z předvolených motivů v našem konfigurátoru, dokonce lze sáhnout i do vlastního archivu, pokud má daná fotka dostatečné rozlišení k tisku. Fólii s natištěným vzorem je možné nahradit i různými textiliemi, které jsou odolné vůči vysokým teplotám, jako je třeba 100% bavlna,“ vyjmenovává Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE, která se výrobou Grafoskla zabývá.

Barevnou stálost motivu zajišťují obsažené UV filtry. „Skleněné obklady se vyrábí na míru konkrétní místnosti. Používá se výhradně kalené sklo, takže jsou velice odolné proti mechanickému poškození nebo poškrábání, zároveň to ale znamená, že jakmile sklo projde procesem kalení, už ho nelze nijak mechanicky opracovávat. Všechny otvory pro zásuvky a vypínače se proto musí v daném interiéru precizně zaměřit a nechat do skla vyřezat již během výroby,“ doplňuje Petr Paksi z JAP FUTURE. Díky hladkému povrchu beze spár je skleněný obklad také praktický na údržbu, k úklidu postačí utěrka z mikrovlákna a mýdlová voda, případně klasický lešticí přípravek na sklo.

Další alternativou, jak pomocí skla zkrášlit interiérové stěny, jsou obklady z lakovaného skla. Pro ně lze vybírat z více než 2 500 různých odstínů včetně 100 metalických s možností obohatit lakovaný obklad o stříbrnou či zlatou perleť.

Originální obklad s motivem na přání

Oživit nevšedními motivy jakoukoliv stěnu v duchu posledních trendů nabízí ale i další materiály a nemusíte se přitom bát velkých rozměrů… Velkoformátové obkladové desky T. board jsou nejen ultra tenké, ale zároveň pevné a velmi lehké. „Protože je T.board sendvičová deska skládaná ze dvou vrstev hliníku a jedné středové vrstvy polyethylenu, jedná se o odlehčený obklad, který může mít rozměry přesahující tři metry a jeho manipulace při montáži s ním zůstane stále snadná, což je velká výhoda. Díky jeho nízké váze tak není žádný problém mít T.board umístěn na sádrokartonových stěnách a příčkách,“ vysvětluje Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea. Instalace obkladu je navíc velmi jednoduchá. Na místě montáže se zařízne přesně na míru prostoru a bodově se nalepí na požadované místo. Výběr motivu obkladu je pak opět volný. T.board je nosičem pro dekorativní digitální potisk T.overface s ochranným UV lakem, který umožňuje na desku přenést jakýkoliv motiv, a to včetně vlastních fotografií, čímž vznikne unikátní stěna. UV lak navíc zaručuje, že potisk je stálobarevný a odolný vůči oděru. Dekorativní potisk pak lze použít i samostatně na další nábytkové plochy v interiéru a vše tak doladit do nejmenšího detailu.

Nadpozemsky sametový

Mezi současné jedničky v obkládání interiérových stěn se díky svým téměř nadpozemským vlastnostem řadí také další inovativní materiál – nanolaminát SOFTIXX. Jeho unikátní nanopovrch mu dodává jeden z nejhlubších matů, sametový vzhled a nevídané praktické vlastnosti jako vysokou odolnost vůči vodě, nárazům, běžným domácím chemikáliím, tužkám, fixám i zanechaným otiskům prstů. „Nanovlákna tvoří na ploše SOFTIXXu zcela jednolitý povrch, který vůbec nedovolí zanesení tuhy nebo barviva do hloubky materiálu. K odstranění pomalování pak postačí využít nanohoubičku,“ říká Martin Dusík z Trachey a pokračuje: „Přidanou hodnotou je jeho hygienická nezávadnost a možnost jeho užití jak na obklady, tak na nábytkové plochy a snese zatížení jako pracovní deska.“

Funkční obklad stěny

Obklad stěny nemusí místnost jen zdobit, ale může být také funkčním prvkem. Praktické využití prostoru a vysoce estetický vzhled v sobě spojuje obkladový systém EFEKTA, který díky důmyslné konstrukci umožňuje přímo do obkladu stěny zcela bez vrtání kotvit například poličky či skříňky. „Tento obkladový systém umožňuje uchycení pestré škály funkčních doplňků do svislého propojovacího hliníkového profilu se standardizovanými otvory. Do těchto otvorů se jednotlivé poličky či skříňky jednoduše zaháknou, a v případě potřeby zase vyháknou a přemístí,“ říká Petr Paksi z JAP FUTURE . Pro obklad stěny je možné zvolit dýhu, lakované sklo, Grafosklo, laminát, zrcadlo, či dokonce magnetickou tabuli. Obkladové desky jsou navíc díky sofistikované konstrukci vzdálené od zdi několik centimetrů, takže ve vlhčím prostředí, jako je třeba kuchyně či koupelna, není třeba mít obavy z pronikání vlhkosti do zdiva – stěny mohou volně dýchat.

Doplňkové dotazy:

Lze obkladové systémy využít jako náhradu za sádrokarton?

„Kromě lehkých příček je možné sádrokarton v interiéru aplikovat také jako svrchní obložení stěny, kdy nahrazuje omítku, ale není brán jako pohledový obklad. Vždy je třeba ho opatřit nějakým finálním nátěrem. Jedná se ale o poměrně snadné řešení, jak opravit zašlý povrch stěny bez pracného škrábání. Vzniká tak jednoduchý bílý obklad, jehož pořízení není nijak zvlášť nákladné. Pokud ale majitel požaduje více designové řešení, může být dobrou volbou například lehký sendvičový obklad T.board s vybraným motivem, nebo případně i nanolaminát SOFTIXX. Nelze je ale využít jako plnohodnotnou náhradu za sádrokartonovou příčku v interiéru. Nicméně díky nízké hmotnosti je možné jimi podobné lehké příčky bez problémů obložit, například T.board váží pouhých 3 250 g/m2, a je tak velice lehký i při svých maximálních rozměrech 3 050 × 1 500 mm. Na stěnu se upevňuje jednoduchým nalepením, podklad ale musí být rovný, suchý a zbavený prachu,“ odpovídá Martin Dusík z Trachey.

Jaké materiály lze využít pro obložení sádrokartonové příčky?

Lehké příčky ze sádrokartonu se vyznačují poměrně nízkou nosností. To je při výběru obkladu nutné vzít v potaz a volit buď lehčí materiály, nebo příčku dostatečně vyztužit. V takovém případě sádrokartonová příčka bez problémů unese klidně i skleněný obklad, který je obecně poměrně těžký, například sklo o síle 1 mm má hmotnost 2,5 kg/m2. Při velkoformátových obkladech váha samozřejmě narůstá. Pro instalaci obkladů ze skla, ať už toho lakovaného, nebo z Grafoskla, jsou obecně dva přístupy – první je přímé lepení na příčku a druhé je kotvení pomocí podpůrného rastru. To je případ i obkladového systému EFEKTA. Na stěnu se uchytí hliníkové profily a na ty se obkladové panely s dekorativním materiálem jednoduše nasadí. U přímého lepení obkladu na stěnu je třeba, aby podklad byl ideálně rovný, v opačném případě se musí předem vyhladit,“ upozorňuje Petr Paksi z JAP FUTURE.