Při hledání pokojových rostlin do tmavé místnosti se poohlížejte především po tropických rostlinách. Mnoho z nich ve svém přirozeném prostředí roste hluboko v deštném pralese či v džungli, kde se schovávají pod vyššími rostlinami. Jsou proto zvyklé na málo světla a bude se jim líbit ve stínu i u vás doma. Často se hodí dokonce i jako rostliny do místnosti bez oken. Zejména v koupelně se tropickým rostlinám daří díky vysoké vlhkosti. Které stínomilné pokojovky si můžete například vybrat?

1. Dračinec pruhovaný

Dračinec pruhovaný pochází z Afriky a na první pohled vypadá jako bambus. Ve skutečnosti jde ale spíše o sukulent a s bambusem nemá kromě vzhledu nic společného. Spíše než sluneční světlo zvládá větší stín. Když začne blednout, přesuňte ho na několik týdnů do světlejší místnosti.

2. Kroton

Kroton je nenáročná rostlina, která ve volné přírodě roste až do třímetrové výšky. V interiéru zůstane mnohem menší, přesto se vytahuje k nebi, proto vyberte těžší květináč, který rostlina snadno nepřeváží. Má přirozeně barevné listy v odstínech od zelené přes oranžovou, žlutou až po šarlatovou. Přestože ve stínu nebudou barvy tak zářivé, kroton vám stále poroste.

3. Zelenec

Zelenec je v českých domácnostech velmi oblíbený. Určitě jste na návštěvách zahlédli rostlinku s dlouhými úzkými listy. Jestli hledáte převislou pokojovou rostlinu do stínu, zelenec je skvělá volba. Na světlém místě se mu daří o trochu lépe, listy jsou silnější a výraznější, proto ho občas přesuňte do prosluněnější místnosti.

4. Bílá orchidej

Bílé orchideje dobře zvládají stín, pokud vyberete správně. Květina musí být velmi zdravá, čerstvá a na stonku by mělo rašit alespoň 10 pupenů. Bílá orchidej mění barvu listů podle toho, jestli je na slunci, nebo ve stínu. Ve světlém pokoji budou listy světlejší, v tmavém budou mít výraznou, tmavě zelenou barvu.

Podívejte se, jak kvete orchidej:

Zdroj: Youtube

5. Chrysalidokarpus nažloutlý

Chrysalidokarpus nažloutlý je krásná, rozvětvená palma, která dokáže rozzářit tmavý roh jakéhokoliv pokoje. V pokoji by neměla být úplná tma a palmu je vhodné pravidelně kropit rozprašovačem.

6. Lopatkovec

Lopatkovec je další zástupce nenáročných pokojových rostlin vhodných do stínu. Možná ho znáte také pod názvem toulcovka. Jméno lopatkovec je ale odvozené od typických květů lopatkovitého tvaru. Je důležité vědět, že přestože lopatkovec dobře zvládá tmavé místnosti, nebude v nich kvést.

7. Tchynin jazyk

Tchynin jazyk si v posledních letech znovu získal svou oblibu mezi pěstiteli. Nejlépe se mu daří v místnosti s rozptýleným světlem, zvládne ale i stinnější stanoviště. Nejznámější druh rostliny má dlouhé, zašpičatělé listy, podle kterých získala své jméno. Existují ale i druhy se zaoblenými nebo lehce svislými listy.

Zdroj: ireceptar.cz, zahradkarska-poradna.cz