Suroviny:
rýže připravená stylem suši
2 lžíce sójové omáčky
2 lžičky stouhaného křenu
2 lžíce dezertního vína
1 lžíce cukru
5 krevet
3 kousky opečené šunky
3 sušené houby
1 malá karotka
1/2 malé okurky
1 vejce
glutamát sodný
sůl
olej
RÝŽE PRO SUŠI
500 g rýže
3 a 1/2 cm řas kombu
5 cl octa
1 a 1/2 lžíce cukru
1 lžička soli
glutamát sodný
5 dl vody
Návod:
Rýži dobře promyjeme a necháme dokonale odkapat (po 1 hodinu před vařením). Spolu s řasami ji vmícháme v silné nádobě do vody. Uvedeme do varu a řasy vyjmeme. Pak vaříme rýži "utajeně" pod pokličkou 15 minut (má být tužší než při ostatních přípravách). Sejmeme nádobu z ohně a ponecháme ji přikrytou ještě 10 minut. Ocet, cukr, sůl a trochu glutamátu sodného povaříme v malé nádobce. Horkou rýži vsypeme do větší nádoby (nejlépe dřevěné), přilijeme octovou směs a krátkými pohyby ji vmícháme do rýže. Rýže se má co nejrychleji zchladit – například vložením pod ventilátor či za okno. Rýži na suši máme již připravenou, a tak můžeme pokračovat v přípravě Stlačené suši. Houby vložíme na 15 minut do horké vody a pak je nakrájíme spolu s karotkou na nudličky velikosti zápalek. Do malé nádoby vlijeme 1 dl vody, v níž jsme máčeli houby, přidáme sójovou omáčku, víno, cukr a trochu glutamátu sodného. Houby a karotku v tomto nálevu "utajeně" vaříme asi 5 minut, pak tekutinu slijeme a necháme vychladnout. Okurku nakrájíme na tenké plátky a pak ještě na nudličky posolíme a odložíme. Vejce rozšleháme s trochou soli, cukru a glutamátu sodného a upečeme tenkou omeletu. Dortovou formu vytřeme olejem a naplníme ji do poloviny rýží, kterou pravidelně stlačujeme navlhčenými konečky prstů. Převrstvíme houbami, karotkou a okurkou, které jsme lehce vymačkali, abychom je zbavili přebytečné tekutiny. Tuto vrstvu zakryjeme zbytkem rýže a opět stlačíme. Povrch posypeme křenem, ozdobíme krevetami, papírem, zatížíme (například zatíženým prkénkem nebo nádobou s vodou). Po 15 minutách odstraníme formu, hotový pokrm nakrájíme vlhkým nožem na potřebný počet porcí a podle chuti pokapeme sójovou omáčkou. Tento pokrm se často podává jako předkrm s aperitivem nebo jako součást pikniku. Může se ozdobit kousky ryby, kuřete, uzeného lososa apod.