Ukázek, jak se dá zrenovovat stodola, je na světě mnoho. My sami jsme jich tu pár měli. Podívejte se pod článek na několik odkazů.

A teď tu máme další ukázku toho, jak se může stará stodola, která už přestala sloužit své funkci, přestavět na moderní bydlení. Stojí v anglickém Sheffieldu. Za přestavbou pak stojí Snook Architects.

Zvenčí zůstala stodola prakticky stejná. Žádné zateplování, obkládání apod. Jsou zde probouraná ohromná okna a původní vstup vraty je také zvětšen až téměř ke střeše a sem bylo zabudováno extrémně velké okno. Zbytek domu pak prosvětlují klasická malá okna, zaručující intimitu.

Zateplení domu se tak děje uvnitř. Celá stavba má vnitřní tepelné obložky, které vytváří celkovou bílou obálku. Zde je vestavěný velmi moderní interiér, který nechává proniknout historický kamenný kontext v rámci vestavěných zdí z bloků kamenů s krbem nebo přepážkou mezi kuchyní a soukromou částí.

Ultramoderní kuchyně pak vytváří největší kontrast mezi tím, co je uvnitř, a tím, co člověk vidí zvenku. Stejně tak i překvapuje ochoz se skleněným zábradlím.

Související články