Sledovat poslední designové výkřiky v oblasti osvětlení je inspirující, ale nutné to není. Stejně si domů kupujete bytové doplňky, které se vám líbí, ani lampičky nejsou výjimkou. Takže v tomto bodu si uděláte jasno raz dva. Co byste měli více řešit?

1. Kam s nimi

Nástěnné lampy se hodí nejen na zeď k posteli, stojací lampy často dáváme do obýváku nebo do relaxačních míst (v pracovně, v ložnici), ale nejuniverzálnější jsou stolní lampičky. Můžete je mít všude, proto si jich také pořizujete více.

Náš tip: Kromě klasické stojací lampy se prodávají svítidla 2 v 1 s další doplňkovou lampičkou, například na čtení.

A pokud stále ještě nevíte, jaké stolní lampičce dát přednost, mrkněte na tohle video.

Zdroj: Youtube

2. Pozor na krk a klouby

Přizpůsobit směr toku světla vašim potřebám pomáhají svítidla s ohýbacím (husím) krkem. Podobně praktické jsou lampy s kloubovým mechanismem. Natočíte či natáhnete je tak, jak potřebujete, a když je nepoužíváte, složíte je.

Hodí se vědět: Lampy s otočným či naklápěcím stínidlem se uplatní rovněž v kuchyni, umístěné na liště nad pracovní deskou.

3. Místo wattů řešte lumeny

S nástupem LED žárovek se přestaly řešit watty. Hodnota světelného toku se uvádí v lumenech. Pokud v tom pořád tápete, převod watty – lumeny najdete například zde.

Nepřehlédněte: Obecně se doporučuje u dekorativních lamp volit asi 100 až 240 lumenů, u stolních lampiček od 240 do 300 lumenů, ale třeba na vyšívání a další titěrné ruční práce i 400 až 500 lumenů.

4. Stmívatelnost není sprosté slovo

Lampy se světelným zdrojem, u něhož jednoduše změníte intenzitu světla podle toho, co děláte, jsou nedocenitelné. Stejně jako možnost změny teploty světla (teploty chromatičnosti), ta se uvádí v kelvinech.

Pro zajímavost: Zapálená svíčka má podle tohoto webu teplotu chromatičnosti kolem 2000 kelvinů.

5. Co se vyplatí

Některé lampy a lampičky jsou už z výroby vybavené zdrojem (všímejte si deklarované životnosti - kolik hodin bude svítit), u jiných musíte žárovku dokoupit. Což platí i pro lampu Snoopy, kterou vidíte na úvodní fotografii. Není ostudou lampu či samotný zdroj v obchodě nejprve vyzkoušet.

Na co ještě myslet: Váš názor na světelný zdroj ovlivní také další rozsvícená světla v prodejně. Na totéž si dejte pozor i doma.

6. Podle napájení

Chcete novou lampu používat na jednom místě? Pak nemusí vadit, že má kabel, jste však závislí na jeho délce. Když budete s lampičkou častěji manipulovat, vyplatí se nabíjecí osvětlení.

Další vychytávka: Některé bezdrátové lampičky jsou voděodolné, vhodné i k použití na balkon, terasu či zahradu.

7. Po čertech chytré

Říká se jim smart lampy, dají se propojit s chytrým mobilem a pak skrz aplikaci v telefonu můžete pohodlně měnit to, co nabízí. Například barvu světla, stmívání, dobu, po kterou budou svítit, kdy začnou svítit a podobně. Některá svítidla lze ovládat také hlasem.

Abyste nezaspali: Vám bodnou smart lampičky s funkcí budíku a postupným nabíháním světla. Je to příjemnější a zdravější, než když si necháte u postele mobil.

8. Konec hledání nabíječek

Zejména u stolních lampiček se setkáte s integrovanou bezdrátovou nabíječkou, zpravidla se umísťuje do podstavce. Nabije chytrý telefon, chytré hodinky nebo třeba sluchátka.

Zjednodušte si to: Nebaví vás ve tmě hledat vypínač osvětlení? Pořiďte si lampu ovládanou dotykem.

9. Kam s ní na pracovním stole

Aby pracovní lampa splnila svůj účel, postavte ji na správné místo. Píšete na počítači? Pak zdroj světla nastavte opačně od monitoru, třeba na stěnu za ním. Tím snížíte kontrast mezi jasem obrazovky a okolní tmou. Nebo ještě píšete v ruce? Praváci si dají lampu vlevo, a naopak.

Když není místo: Pomůže lampa s klipem, díky němuž ji přichytíte například na polici u stolu.

Zdroj: zbozi.cz, emos.cz, t-led.cz