Drobný nábytek slibuje velkou parádu. A také užitek. Ostatně proč mít věci odložené jen na masivních komodách, když můžete mít právě konzolový stolek.

Kde se vzal

„Slovo konzola pochází původně z francouzštiny a znamená ,výstupek ze stěny´ nebo ,nosník´. V architektuře slouží k podpoře zdi nebo balkónu, v interiérovém designu jde analogicky o kus nábytku, který se opírá o stěnu,“ vysvětluje Monika White, designérka a majitelka obchodů Le Patio. Nicméně doba pokročila a někteří lidé staví konzolový stolek dokonce i do prostoru, zpravidla jako dodatečné odkládací místo, když přijde návštěva. Není to problém, subtilní kus nábytku se snadno přemísťuje. Stejně tak může stát třeba u velkoformátového okna.

Kam s nimi

Konzolové stolky se často používají ve vstupních prostorách, v halách a chodbách. Zkrátka všude tam, kde není moc místa, které chcete využít jak funkčně, například na odložení tašky, klíčů nebo mobilu, tak dekorativně (postavte sem svícen, položte ozdobnou mísu, rostlinu v nádobě a podobně). Nemusí se pak stavebně zasahovat do zdí, což je například u pronajatých bytů výhoda.
Dále se na konzoly čím dál víc sází v hlavních obytných místnostech, kde rodina tráví většinu času. „Trendem je používat tyto stolky i místo skříní nebo komod, protože nepůsobí tak těžce a výrazně, místnost nezahltí. K jejich oblibě přispívá fakt, že se můžou proměnit ve vaše čistě osobní místo, takzvaně personalizují prostor. Poslouží například k vystavení rodinných fotografií, vázy s květinami nebo předmětů, které jsou pro majitele cenné, například sbírky afrických sošek,“ upřesňuje Monika White.


Design a materiály

Konzolové stolky se dají vyrobit z jakéhokoliv materiálu. Vzdušnou klasiku zastupuje kovová kostra se skleněnou deskou, moderní řešení představuje jednoduchý tvar připomínající široké písmeno U, kdy „nohy“ jsou pokračováním třeba dřevěné desky. Využívá se také kov ve spojení s kamenem nebo jeho imitace, populární je beton, někdo zase dá přednost plastu či tradičnímu deskovému materiálu s povrchem (například lamino, lak, ale může jít také o dýhu). Další stolky neopomíjí využít malé šuplíky, jiné se zase člení na více menších úložných prostor a připomínají atypickou knihovnu.

Rozhodujte se srdcem

Jediným limitem pro rozhodování je velikost místnosti a volba provedení, zda chcete spíše nenápadnější kousek, který splyne s prostorem, nebo byste ho raději oživili něčím výraznějším. Oba přístupy jsou správné. A pokud má konzolový stolek představovat vaši osobní zónu, rozhodujte se hlavně srdcem.