Designéři jim propůjčují rozmanité tvary vycházející z přírody, vesmíru nebo jejich bezbřehé fantazie. K výrobě nejčastěji využívají plast, který je nabízen v široké škále barev a snadno se tvaruje, sklo, ale i jiné přírodní materiály, jako je dřevo, papír, případně jejich kombinace. Některé stolní lampy lze koupit samostatně, v naprosté většině ale bývají součástí designově ucelené kolekce.

O krok dál

Menší designová světélka jsou oblíbená zejména mezi architekty, kteří s jejich pomocí umějí modelovat prostor. Oproti ostatním typům lamp se totiž s jejich rozmístěním nemusí počítat už při stavbě, ale lze je umístit až při celkovém dokončení interiéru. Kromě toho, že přívodní kabel lze přiblížit pomocí prodlužovacího kabelu, některé stolní lampy totiž fungují na baterie. Rozmístění pak závisí na celkovém pojetí interiéru, efektivně působí několik lamp vedle sebe, vhod přijdou i v podkrovních bytech, kde úkos střechy dovoluje umístění pouze drobných předmětů. Běžně se lampa umisťuje na komodu či jiný menší solitér, v poslední době je zvláště architekti stavějí přímo na zem, kde tvoří zajímavý estetický prvek. Působivé jsou tyto zářící sošky v ložnicích či relaxační části obytného prostoru.

Rozlišovací zásady

Stolní lampy patří mezi doplňková svítidla, jejich úkolem je tedy osvětlovat pouze část interiéru. Slouží zejména k jeho zvýraznění a navození atmosféry, proto při jejich výběru preferujeme jiné parametry nežli u pracovních lamp, se kterými jsou častokrát nesprávně zaměňovány.

Stolní lampu vybíráme zejména s ohledem na její tvar, použitý materiál a zvolenou barevnost. Vše by mělo dokonale ladit s celkovým pojetím interiéru. Její účel dovoluje vydávat jen orientační světlo, zároveň postačí pouze jeden směr. Používáme klasické zdroje osvětlení, maximálně do 100 W, ideální je 40 W, často jsou už používány LED diody. Vhodné jsou modely se stmívačem, který umožňuje plynulé nastavení intenzity světla. Některé typy jsou vybaveny přepínačem, který tlumí intenzitu světla (zpravidla o 50 %).

Parametry stolní lampy:Není potřeba rameno s klouby, postačí jeden směr světlaVystačíme s orientačním světlemDopřejme si kreativní tvary a výrazné barvy

Umístění stolní lampy:Standardně patří na komodu či jiný solitérSluší jim to i přímo na zemiVyužívají se k dosvícení podkrovních místností

-zal-Foto: www.stardeco.cz, Naoko, Dooffy, Furnitureinfastion, Cohnauction