Miroslav Kubec - vedoucí výroby v hotelu Inter-Continental, komisař Asociace kuchařů a cukrářů v ČR a kapitán Juniorského národního družstva kuchařů a cukrářů ČR nám minule dovolil nahlédnout pod pokličku kuchařského umění v článku Vařím podle vlastních receptů. Dnes nám prozradí pro jaké známé osobnosti vařil, o jejich speciálních nárocích na pokrmy a o stravovacích zvyklostech jednotlivých národností. V hotelu Inter-Continental se stravuje spousta cizinců. Všiml jste si, zda mají příslušníci jednotlivých národností specifické chutě? Chutě jsou samozřejmě různé, ale celkový trend světové gastronomie se dnes obrací k jednodušším nenáročným jídlům, která jsou dobře chuťově připravená a nefigurují v nich špatně stravitelné Autor: archiv věci. Samozřejmě, že Arab vyloučí ze svého jídelníčku vepřové a alkohol, Ind hovězí, ale musím přiznat, že jsme obeznámeni se stravovacími zvyklostmi jednotlivých národností a nemáme v tomto směru žádné problémy. Které české jídlo je u cizinců nejoblíbenější? Musím říci, že tady máme veliký úspěch s naší českou kachnou, kterou každý cizinec rád ochutná. To je stejné, jako když já přijedu někam do zahraničí, tak chci také ochutnat něco typického. Cizinci v našem hotelu jsou proto zvyklí, že si mají dát kachnu nebo guláš. To jsou jídla, která jsou u nich velice dobře zapsána a patří k nejprodávanějším. Kromě toho se velice dobře prodávají čerstvé mořské ryby. Ve vašem hotelu se stravovala i řada významných osobností. Měli nějaká speciální přání na přípravu pokrmů? Vzpomínám si, že když tady byl operní zpěvák pan Luciano Pavarotti, tak holdoval těstovinám a dokonce si je sám připravoval ve svém apartmá. My jsme mu k nim v kuchyni dělali pouze omáčky. Byly podle nějakých zvláštních receptů? Ne, byly to klasické tomatové omáčky s bylinkami, hlavně s bazalkou. U Vás v hotelu pobýval i americký zpěvák Michael Jackson. O něm se tvrdí, že je na všechno opatrný. Jak tomu bylo u Vás? Konkrétně u zpěváka Michaela Jacksona to bylo docela zajímavé, protože s ním přijela jeho vlastní kuchařka. Byla to Indka, která s sebou přivezla celou skříň s různými moukami a kořením, které se jako jediné smělo používat. Na vymazávání pánve a maštění se zase používaly pouze tuky, které byly ve spreji, aby jich tam bylo co nejmenší množství. Další zajímavostí bylo, že když chtěl vaječnou omeletu, tak se připravovala pouze z bílků. Jinak mu jeho kuchařka připravovala čaj ze zázvoru a nějakých dalších bylinek. Jinak si zpěvák rovněž vybíral stravu i z našeho jídelníčku. Přitom kladl hlavní důraz, aby tam bylo drůbeží nebo bílé rybí maso. Měli jste v obdobných případech také nějaké problémy? Musím přiznat, že jsme se s každým dokázali dohodnout a přizpůsobit se jeho neobvyklým přáním. Když jsme vařili třeba pro Michala Gorbačova, Helmuta Khola nebo jiné státní návštěvy, tak jedli v podstatě všechno bez Autor: archiv jakýchkoliv zvláštních nároků. Pravdou je, že tyto celebrity jsou většinou daleko skromnější než jejich doprovodný personál. Ten často nadělá daleko více humbuku a vypruží atmosféru víc, než samotní hosté, kteří potom přijdou. Problém může nastat pouze v případech, že je někdo opravdu nemocný a něco nemůže jíst. To však vždycky víme dopředu a jsme na tyto věci připraveni. Jako soutěžní komisař se určitě setkáváte s různými novinkami? Jaké jsou dneska stravovací trendy? Trendy, zejména módní, se za dobu mého působení dost změnily. Nejdříve to byly jenom umazané talíře a na nich skoro nic, pak naopak přišly strašně složité kombinace, kde bylo použito minimálně dvou druhů omáček a dvou druhů mas. Dneska se kuchyně zase vrací k tomu, aby jídlo bylo dobře ochucené a jednoduše připravené. Je naopak kladen důraz, aby nebylo překombinované a objevilo se v něm hodně zdravých prvků, jako je zelenina apod. To je trend dnešní gastronomie. Jednoduchá, moderní, lehká úprava na talíři. -šum-