Pokud se vám tento styl zamlouvá, ale nevíte, kde začít, nevadí! V zásadě můžete vyjít ze stylu rustikálního, kde se také běžně pracuje s přírodními materiály, jako jsou přírodní dřevo, kámen, terakota, ručně opracovaný kov nebo nahrubo tkaná látka. Na rozdíl od některých variací rustikálního stylu se ten středomořský vyznačuje zásadně světlými barvami – oblíbené jsou přírodní a světlé tóny bílé, modré a hnědé v kombinaci s různými pastelovými barvami.

Typickým znakem a také velkou výhodou středomořského stylu je jeho vyloženě efektivní práce s pracovním i úložným prostorem. Taková kuchyně je praktická, vše je zde po ruce – od koření po pánev – pracovat tedy můžete s řadou typických prvků, jako jsou otevřené police, úchytky pro metličky, ale i nádobí. Díky této otevřenosti nebude ani pečlivě uspořádaná kuchyně působit sterilně.

Ve Středomoří je kuchyně propojená s barvami i materiály přírody. I proto by v ní neměla chybět užitečná zeleň – bylinky. Pro Středomoří je typický rozmarýn, oregano a bazalka, nebojte se ale přidání naší petržele nebo pažitky.

Cítíte, že byste chtěli mít středomořskou kuchyni, ale ve výraznějších barvách? Nejste jediní, například Řekové si ve výrazných barevných kombinacích vyloženě libují. Stačí se podívat na až ikonický ostrov Santorini, kde můžeme vidět výrazný kontrast černé sopečné země a jasných bílých domů se zářivě modrými střechami v barvě moře. Tyto kombinace nejsou záležitostí pouze budov, ale i jejich interiérů. Nezapomínejte však, že výrazné kontrasty se mohou také velice rychle okoukat, proto je lepší je do kuchyně vnášet pomocí barevných doplňků, jako jsou polštáře na sezení, květináče, nebo i misky na dobroty a ingredience.

  • Tip: Inspirujte se přímo na ostrově Santorini. Dovolenou si tady můžete užít díky léty prověřené CK Viamare.

Příjemné barevné oživení můžete do kuchyně vnést dalšími středomořskými rostlinami, například pomerančovníkem, který najdete růst na většině řeckých ostrovů. Rostlinku snadno seženete ve větších zahradnických řetězcích, ale často není problém domluvit se na objednání i v menších květinářstvích. No, a pokud se na pěstování pomerančů necítíte, můžete si je zkrátka koupit v obchodě. I natrhané na míse budou vypadat moc pěkně a vnesou do interiéru trochu toho středozemního sluníčka.