Lámání rekordů v houpání ve stylu „kdo výš“ nechte dětem, vám stačí mírné pohupování. I to má skvělé účinky na tělo a na duši, neméně pohodlné i zábavné. Abyste si houpání mohli užít každý den pěkně v soukromí, vyrobte si závěsné křeslo.

A tady máte návod, jak si vyrobit houpačku také na zahradu:

Zdroj: Youtube

Co budete potřebovat: pevnou tkaninu (140 x 140 cm), 5 až 6 metrů silného provazu - lanka, karabinu a hák na zavěšení, kulatinu (dřevěnou tyč o průměr 3 až 4 cm a o délce 80 cm), nůžky, šicí stroj, žehličku, vrtačku, kolíčky na prádlo, tužku

Proč se houpat i v dospělosti
* Pohyb představuje výživu pro mozek. A pohupování je také pohyb, při změnách polohy zapojujete svaly.
* Monotónní pohyby eliminují svalové a psychické napětí.
* Houpání slibuje dynamiku, byť v interiéru jde o malý rozsah. Díky ní podporujete činnost krevního oběhu, metabolismu, stimulujete nervovou soustavu.
* Pozitivně působíte na vestibulární aparát (ve vnitřním uchu), který plní několik úkolů, včetně udržení rovnováhy při běžném pohybu.
* A pro mnohé z nás možná nejpádnější důvod: pravidelné houpání podporuje usínání, přispívá k lepšímu spánku. Podle jedné z teorií se stačí houpat rychlostí 15 zhoupnutí za minutu a to opravdu mírně, v rozsahu 10 centimetrů na každou stranu.

Jak na to

Z látky vystřihněte lichoběžník tak, aby dvě protilehlé strany měly 140 a 100 cm (u kratší strany uberte 2x 20 cm). Na těchto stranách olemujte okraje. Dvakrát je přehněte, zafixujte kolíčky, přejeďte žehličkou a sešijte. Boční strany také olemujte, současně na nich vytvořte tunýlek pro provaz. Čili přehněte tkaninu asi 7 cm od obou okrajů a prošijte.

Na tyči odměřte body od jejích konců, ve vzdálenosti 3 a 7 cm (z obou stran). Sem vyvrtejte díry, do nichž přijde lanko.

Oba konce lanka provlečte otvory, které jsou blíže středu tyče, zauzlujte. Vázání uzlů si můžete osvěžit třeba díky tomuto postupu. Provaz provlečte látkou, následně vnějšími otvory v kulatině, opět zauzlujte.

Závěsné houpací křeslo se fixuje na strop v jednom bodu, což usnadňuje montáž a následně samotné houpání. Do zděného stropu lze zasadit houpačkový hák pomocí chemické kotvy, nebo využijte ocelovou kotvu s okem. Samotné křeslo připevněte na karabinu, následně na hák (oko ocelové kotvy).

Zdroj: Möbelix