Nestěžujte si, že nemáte čas, na krátkou, ale účelnou relaxaci stačí pár minut. Ale vícekrát za den. Než půjdete do práce, když pracujete i po „šichtě“.

Rozpustit napětí pomáhá také smích. Dokážete se od srdce zasmát jako náš slavný psychiatr?

Zdroj: Youtube

1. Pomalé vědomé dýchání

Většina z nás dýchá tak, že má nádech delší než výdech. Trénujte opak, abyste se zbavili co nejvíce starého vzduchu. Pomalé vědomé dýchání zvyšuje hladinu kyslíku v krvi a funguje i jako přirozené sedativum. Také se snažte dýchat nosem, nebo se nosem alespoň nadechujte. Tím se vzduch ohřívá, zvlhčuje a současně filtruje.

Zkuste třeba techniku 4-7-8. Začněte pomalu a hluboce dýchat. Počítejte: jedna dva tři čtyři rovná se nádech. Pak na jedna až sedm dech zadržte. A vydechujte po dobu jedna až osm.

2. Blahodárný bílý šum

Abyste se uklidnili a uvolnili, vyplatí se několikrát denně poslouchat takzvaný bílý šum. Tím se myslí různé opakující se zvuky z přírody. Může jít o déšť, šumění moře, tekoucí potok, praskání polen v krbu... K tomu potřebujete jen mobil, sluchátka a vhodnou nahrávku. Bílý šum odfiltrovává ruch okolí, který po několika minutách poslechu přestanete vnímat.

A pokud chcete vědět, jak se směje housenka pochutnávající si na bio zelenině, klikněte sem:

Zdroj: Youtube

3. Zelené okénko

Obecně se při práci s počítačem doporučuje pokud možno každou půlhodinu (maximálně jednou za hodinu) změnit směr pohledu a chvíli se dívat na něco zeleného. Může jít o rostlinu v květináči stejně jako zelenou podložku pod myš, zelené kancelářské desky, obraz, pohled z okna na stromy a podobně. Pokud pracujete v prostředí, kde nic takového nemáte, pak si zelené prostředí vizualizujte. Vědomá vizualizace podporuje koncentraci a dá se provádět vždy, třeba když si musíte odskočit. Nebo se jdete napít.

4. Tělocvik pro oči

Naše pohyby jsou řízené očními svaly. Čím více oči namáháme, tím častěji si zaslouží podporu. Sedíte u počítače? Trénujte pohledy na blízko, třeba na šálek s kávou, a do dálky, například na nástěnku poblíž nebo stůl kolegyně o metr dva před vámi. Nebo pokrčte jednu ruku, abyste měli dlaň blízko hlavy, otevřete ji a palec dejte nahoru (jste jednička). Na něj se dívejte, i když ruku pomalu oddalujete od očí, palec ponechte ve stejné pozici.

Občas se dívejte střídavě doleva a doprava, nahoru a dolů. Nebo zavřete oči a opisujte jimi ležatou osmičku (tento cvik je výborný, když kromě očí zapojíte i nos, pak současně ulevujete přetíženému krku). Cviky několikrát zopakujte.

5. Protáhněte tělo

Každý důvod, kdy můžete změnit stereotypní pohyb, se počítá. Využijte ho třeba k tomu, abyste se předklonili, čímž aktivujete parasympatický nervový systém. Hluboké předklony aspoň po dobu dvou minut ulevují páteři bederní i krční, uvolňujete ramena, lopatky, ruce, současně zvyšujete flexibilitu různých svalových skupin. Nebo upažte a střídavě otáčejte ruce. Rukama i nohama udělejte pár kroužků. Zkuste stát chvíli jako baletka, pak se vraťte na paty. Ale jde to i jinak, vybírejte si cviky, jimiž budete kompenzovat stereotypní, zpravidla pracovní pohyby.

A tohle víte?

A tohle víte?
I když můžete provádět různé cviky, dá se zobecnit, jak při nich dýchat. Nadechujte se, když se uvolňujete, vydechujte, když zapojujete svaly. A při protahování, například hlubokém předklonu, se v krajní pozici znovu nadechněte a s výdechem zkuste posunout svoje limity.

6. Máte „esemeskový“ krk?

Text neck neboli syndrom SMS krku je termín pro nezdravě předsunutou hlavu a krk. Což platí zpravidla pro lidi, kteří pracují u počítače a nemají dobře nastavený poměr mezi monitorem a očima nebo už hůře vidí a zrak nekorigují. A rovněž pro všechny, kdo velice často „sjíždí“ chytrý telefon.

Pomáhá, když se budete cíleně narovnávat. Jde to i vsedě. Představte si, že máte na hlavě provázek (jako loutka) a někdo vás za něj vytahuje. Přitom mějte ruce volně svěšené podél těla a uvolněná ramena. Nebo se posaďte vzpřímeně, propleťte prsty a dlaněmi se opřete do týla, hlavou tlačte proti dlaním, bradou proti páteři. Vždy několik vteřin vydržte, povolte, cvik opakujte.

7. Minutové automasáže

Když jsme ztuhlí a bolaví, snažíme se bolest rozmasírovat. Automasáž často pracuje s tlakem, hlazením a hnětením. Ale ne vždy, například trigger pointy (spoušťové body vznikající kvůli akutnímu nebo chronickému svalovému přetížení, případně když už máte svaly zkrácené) se uvolňují tlakem. Zatuhlá místa lze rozmasírovat i míčkem/válečkem s bodlinkami, prodávají se různé velikosti.

Zdroj: healthline.com