Po bohaté sklizni následuje odpočinek v podobě vyrašení menšího počtu květů. Může se také stát, že strom rodí pouze minimálně. To je také proč jabloně, hrušně, broskvoně nebo meruňky plodí ob rok. Jednou z příčin je genetická dispozice. Setkat se s ní můžete u jablečné odrůdy Ontario. Nehledejte ji však u ovocných keřů. Pokud máte u nich podezření na střídavou plodnost, děje se tak spíše kvůli špatné péči.

Střídavou plodnost mohou způsobovat také růstové podmínky, například špatný řez, nedostatečná výživa stromu, nevhodná půda nebo přehoustlá koruna.

Dá se střídavá plodnost ovlivnit?

Ovocnáři obecně nejsou velcí příznivci plození stromů ob rok. Dobrou zprávou proto je, že se lze tomuto jevu vyvarovat. Možností je několik. První z nich je správně provedený hlubší jarní řez, kterým nastolíte rovnováhu mezi růstem stromu a plodností. Pro tuto metodu zvolte pouze stromy, jejichž roční délka přírůstku činí mezi 20-40 centimetry. Odstraníte násadu plodů a podpoříte růst. Pokud strom pouze proklestíte, násada plodů bude menší a zároveň nastartujete růst dřeviny.

Úrodu podpoříte i sběrem nadpočetného ovoce. Na jednom plodenství by měly zůstat dva nebo tři plody, zbytek otrhejte. U jabloní můžete na přelomu května a června probrat zárodky květních pupenů, plodů, čímž dáte stromu signál, že jich má následující rok nasadit více. Čím méně květních pupenů na stromě necháte, tím bude další rok úroda větší. Aby tato metoda byla účinná, je třeba zakročit včas, a to nejlépe v červnu.

Zdroje: magazinzahrada.cz, nasezahrada.cz