Stromový dům byl postaven poblíž hory Whistler v Britské Kolumbii na vládním pozemku, který si Joel nezakoupil a ani nezažádal o stavební povolení, proto teď uvažuje o tom, jak celou stavbu legalizovat, a tím zabránit jejímu nucenému zbourání.

Dům Joela není sice v korunách stromů, ale je postaven kolem kmene stromu, který tvoří jakýsi centrální pilíř. Dům je plně funkčním přístřeším na rozdíl od třeba známého stromového příbytku Barta Simpsona. Než se Allen do domu dostane, musí podniknout kratší túru přes nádherný kanadský les. Přístup do chaty je řešen tak, že strom, na kterém stavení „stojí“, roste do svahu, takže ze svahu po pár krocích po lávce je poměrně dobře dostupný.

Joel svůj příbytek začal stavět v roce 2008 a dokončil ho na jaře 2011. Jeho tvůrce je bývalý softwarový vývojář. Když mu bylo 26 let, chtěl odejít do důchodu (u nás by mu to asi neprošlo ani v 60 letech), jenže jeho plán nevyšel a on začal hledat novou profesi, ne snad proto, že by o něj jako o softwarového vývojáře už nebyl zájem, ale chtěl zkusit něco nového. Tak se rozhodl pro truhlářství, protože ho lákala práce se dřevem.

S přítelem Ryanem hrával hru, kdo najde nejlepší místo na spaní v lese, a tehdy ho napadlo postavit dům „na stromě“. A hned vzápětí svůj nápad začal uskutečňovat, nejdříve musel najít vhodný strom. Toužil po splynutí s přírodou v kanadské divočině. Dům má tvar jakoby míče, ovšem protáhlého vejčitého tvaru, svým vrůstem do stromu připomíná také včelí česno či obří vosí hnízdo. Joel Allen při stavbě svého lesního příbytku musel nejprve vytvořit kruhovou podlahu a na ni upevnil dřevěné ohýbané dýhy, jež se staly jakousi kostrou budoucího domu. Ten má dnes skutečné dveře, okna a vypouklé stěny vybudované stylem dřevěných lišt vytvářejících představu žaluzií. Dům je spojen se zemí zajímavě řešenou lávkou. Najdeme zde i malou funkční kuchyňku. Pokud bychom se však chtěli ubytovat v podobném stromovém domě, museli bychom se smířit s tím, že budeme žít bez elektřiny a bez vody. Joel řeší tento nedostatek koupáním v blízkém vodopádu, v noci si svítí buď baterkou, či petrolejovou lampou.