Stromy mají mnoho nepříjemných vlastností, které v ulicích dělají neplechu. Kupříkladu kořeny prorůstají do konstrukcí nebo vedení sítí. Nadzvedávají chodníky, narušují všechno kolem. Stromy také zastiňují okna okolostojících domů, opadávají… Prostě ne vždy se hodí.

Firma greenscreen se zabývá tímto problémem dlouhodobě. Její produkt gsTree nyní získal cenu Architizer A+Product Award pro konceptuální design. Jde o modulární systém prorůstajícího sloupu a nasaditelných panelů, které mohou obrůst jakýmikoli popínavými rostlinami. Vytváří tak stín právě tam, kde je zapotřebí, a přitom nedisponuje problémy, jaké jsme popsali výše. Systém treláží lze totiž osadit třeba břečťanem, který je neopadavý, nemá žádné velké nároky na stanoviště, zálivku apod. Celý systém je navíc jednoduše snositelný, takže kupříkladu při stavbě se snadno rostlina odstraní, gsTree rozebere a následně se zase složí a osadí popínavkou znovu.

Celá konstrukce může být různých barev a velikostí. Lze je snadno osadit do země, rekonstruovat a měnit konfigurace. Vytváří stín vhodný třeba na dětských hřištích, zahradních restauracích apod.