Stromy rozpouští stres, nabízí uklidnění, zlepšují náladu, dokážou zvednout sebevědomí nebo obrousit hrany. Který bude pro vás tím pravým?

Poslechněte si, jak "mluví" les:

Zdroj: Youtube

Dub pro příliš laskavé duše

Právě dub je vhodný pro lidi, kteří žijí na hranici svých sil, makají „do roztrhání těla“. Nejde pouze o práci, ale i o péči o druhé či okolí. A je jedno, zda je vám tento postoj vrozený, nebo jste tak byli vychovaní či se pro druhé obětujete z pocitu povinnosti. Dub symbolizuje sílu a podporuje odvahu ke změně. Současně se pro vás může stát „ramenem“, o které se dá opřít, když se celý svět opírá o vás, protože mu to dovolujete.

Buk pro ty, kteří „válcují“ ostatní

Patříte-li k osobám nadmíru kritickým, často bazírujete na maličkostech a jste dominantní, vysaďte buk. Ten by vás měl přirozeně „srovnat“. Navést k tomu, abyste k ostatním lidem, ale i dětem a dokonce i domácím mazlíčkům byli o špetku tolerantnější. A dost možná rovněž díky němu se naučíte odpouštět. Druhým i sobě.

Bříza pro citlivky a nerozhodné

Jste zádumčiví? Nadmíru přecitlivělí? Těžko se rozhodujete? Zkuste to s břízou, ideální je malý remízek. Dříve remízky představovaly skvělou skrýš pro lesní a polní zvěř či ptáky, a totéž může platit i pro vás. Břízy poskytnou zázemí a současně nabídnou nový pohled na zdánlivě neřešitelné problémy. A jsou houževnaté, inspirujte se jimi, když se vám něco nedaří a nejraději byste to vzdali. S nimi naděje nikdy neumírá. Stejně jako zítřek. Nebo James Bond?

Javor nejen pro choleriky

Tento strom je vynikající pro pruďase i rozháraná srdce. Což platí jak pro náš tradiční javor babyku, tak pro oblíbené japonské javory. Obrušuje ostré hrany myšlení, nervozitu a napětí mění v harmonii. Pod jeho korunou se snáz hledá naděje i víra, že vše dobře dopadne. Nenásilně vás navádí na nové cesty, i když jsou z počátku hodně hrbolaté. Ale tak to už v životě chodí, žádné vybočení ze zajetých kolejí se neobejde bez odříkání a sebezapření.

Lípa jako mediátor

Náš národní strom se kdysi vysazoval jako symbol smíření, jeho neviditelná energie dokázala urovnávat spory. Je jako zkušený mediátor, u ní každý najde pochopení bez ohledu na svou emocionální výbavu. Kromě ochrany a pomoci poskytuje lásku všemu živému. Vlastně nás vrací zpátky na zem, bez ohledu na naše povahy a temperament.

Mohutné lípy patří mezi dlouhověké stromy, a právě jejich dlouhověkost vám bude stále připomínat: škoda každého dne, který provází napětí, konflikty a nepochopení. A pokud nemůžete změny dosáhnout u druhých, změňte alespoň svůj postoj k nim.

Zdroj: gardendesign.com