Stropní podhledy zlepšují vizuální stránku interiéru, vylepšují tepelně-izolační podmínky v místnosti, desky také tlumí hluk, a zde platí, že členitější panely zvuky výrazně rozptylují. S jejich pomocí můžeme snížit světlou výšku místnosti, a zlepšit tak celkový optický dojem. Pokud je místnost vysoká, ale výšku nemůžeme využít k členění patrem, můžeme pomocí podhledu místnost zmenšit, a tím snížit náklady na vytápění a současně zvýšit tepelnou pohodu v místnosti.

Sádrokarton – dnes standard

Asi nejčastějším materiálem na stropní podhledy je dnes sádrokarton. Ten se může buď přímo lepit na podklad, nebo se instaluje na konstrukci z hliníkových profilů.

První verze bez hřebíků a šroubů je vhodná, jestliže jsou stěny pevné a dobré, tj. svislé, suché a bez prachu. Dále tato metoda vyžaduje stěny stabilní a nasákavé. Desky jsou nevhodné pro trvale vlhké místnosti. Musí se počítat s tím, že nelze na stěnu upevnit žádné těžší předměty. Přímé lepení sádrokartonu na plochu zdí neklade žádné nároky na prostor. Před jeho lepením je nutné provést zkoušku přilnavosti stěn. Rovněž se musí provést kontrola, zda je stěna kolmá a rovná (vyrovnat lze lepidlem maximálně do 20 mm). Musí se odstranit zbytky starých tapet a barev. Pokud je vše připraveno, je možné přistoupit k samotnému lepení, které je velmi rychlé. Výsledný podklad se natře jediným základním nátěrem.

Sádrokarton je možné lepit buď celoplošně pomocí spárovací hmoty, nebo tak, že se nanesou hrudky lepidla na rub desky. Při lepení je důležité dbát na dobré přitlačení celé plochy desky ke zdi. Desky samotné lze v lůžku lepidla ještě vyrovnávat (maximálně do 20 mm). Hrudky lepidla pomáhají udržovat určitou vzdálenost od stěny, a tím ventilaci za deskami.

Pro snížení stropů je pak vhodný systém montování na hliníkové profily. Jde o tradiční systém, kterým se dělají i třeba příčky. Má několik výhod, jako je možnost jednoduchého zabudování stropních bodových svítidel (ale při dodržení minimální hloubky prostoru nad sádrokartonem), možnost odhlučnění, zateplení apod., nebo rychlost a jednoduchost práce. Nevýhodou je, že se strop skutečně výrazně sníží, takže se nedá použít do rozlehlejších, ale nízkých prostor. Také se musí předem myslet na umístění těžších závěsných lustrů.

Plastové podhledy

Montované podhledy mohou být z nejrůznějších materiálů. Klasikou jsou dřevěné kazety, mnohem častější je dnes však sádrokarton či hliník, případně fóliované MDF desky.

Z hlediska výběru dekorů, odolnosti, trvanlivosti, snadné údržby a v neposlední řadě i ceny patří mezi velmi výhodné podhledy plastové z kazet z lisované PVC fólie silné pouze 1,1 mm. Před instalací podhledu není nutné strop omítat, případně nově natírat. Základem pro připevnění plastových kazet je dřevěný laťový rošt, na nějž je buď uchycen sololit, či jiný podobný materiál jako podklad pro kazety. Ty jsou pak vzájemně spojovány v prolisech, nebo se jednotlivé kazety přibíjejí přímo na dřevěné latě roštu, spoje jsou překryty krycími lištami a ozdobnými knoflíky, okraj podhledu podél stěn je zakryt ukončovací lištou.

Strop může být pod podhledem zateplen polystyrenem nebo jiným izolačním materiálem, který se vloží mezi latě roštu a podhled. Kazety mají většinou standardní rozměr 50 x 50 cm. Před nákupem konkrétního typu je vhodné si rozkreslit jejich rozmístění na ploše stropu, aby bylo zajištěno přesné umístění středových kazet, aby se rozměr kazet u stěn na obou stranách shodoval. Kazety lze snadno řezat, v případě potřeby je možné do nich vyříznout otvor pro stropní svítidlo či pro bodové lampy.

Napínané podhledy

Je to zajímavá varianta pro ty, kteří nechtějí nic obyčejného. Napínané podhledy jsou vlastně plastová fólie, která se v teple roztáhne (v interiéru se vytopí přibližně na 60 °C), upevní se na hliníkovou konstrukci a interiér se nechá zase vychladnout. Fólie se smrští a vypne se. Strop tak získá neopakovatelný nádech. Fólie může mít prakticky jakoukoli barvu RAL, může být matná i lesklá a dokonce se na ni může i dát vzor či fotografie.

Nevýhodou je, že se opět musí předem přemýšlet a dokonce instalovat bodová světla. V daném místě se pak musí fólie proříznout a bodovky ukotvené přímo na stropu se těmito otvory provléknou.