I letos se ukázalo, že ačkoli se jedná o studenty pouze středních škol, dokážou nabídnout velmi kvalitní práce. Za vítěze pak byly vybrány ty v kategoriích Projekt rodinného domu (3. ročníky) a Projekt občanské a bytové stavby (4. ročníky) včetně speciálního ocenění Tondach. Nově bylo také uděleno speciální ocenění společnosti LOXIA, nového partnera soutěže.

Mezi třeťáky zvítězila Karolina Činovská z VOŠ a SPŠ Volyně, která získala i speciální ocenění Tondach. Druhé místo obsadil Václav Richtár ze SPŠS Ostrava a na 3. místě se umístil Karel Ševčík ze SPŠ Zlín, který získal i nové speciální ocenění společnosti LOXIA. Vítězem mezi čtvrťáky se stala Natálie Podskalníková z VOŠ a SPŠS Praha 1, která zároveň získala nové speciální ocenění společnosti LOXIA. Druhé místo patří Anežce Kuřilové ze SPŠS České Budějovice a na 3. místě skončila Sára Helclová ze SPŠS Havlíčkův Brod. Speciální ocenění Tondach si vysloužila práce Jakuba Vlacha ze SPŠS Brno.

„Budoucnost našeho oboru spočívá již ve studentech středních škol, které je nutné podporovat a dát jim možnost se maximálně rozvíjet, a třeba si i vyzkoušet, co je čeká. Proto vznikla tato naše soutěž a mě osobně velmi těší, že i v jejím třináctém ročníku je o ni nejenom takový zájem, ale projekty si drží vysokou úroveň. Mnozí studenti prokázali své nesporné kvality a nadání. To je pro náš obor pozitivní výhled,“ sdělil autor soutěže a zároveň člen odborné poroty za Wienerberger Ing. Ivo Petrášek a dodal: „V letošním roce jsme navázali spolupráci s architektonickým a projekčním studiem Loxia. Díky tomu se studentům otevírá pohled na jejich práci i ze strany architektonického řešení. Došlo tak k dalšímu zvýšení přínosu pro studenty, ale také celkové atraktivity soutěže.“

Celkem se do letošního ročníku přihlásilo 158 studentů (v loňském roce 144 studentů), 98 z třetích ročníků v kategorii Projekt rodinného domu a 60 ze čtvrtých ročníků v kategorii Projekt občanské a bytové stavby. Účastníci obou kategorií se opět mohli ucházet i o speciální ocenění pro nejlepší projekt s použitím střešních výrobků značky Tondach. Této možnosti využilo 55 studentů, převážně pak třeťáků. Do 2. celostátního finálového kola z nich postoupilo, a odborná porota tak hodnotila 93 projektů (53 z kategorie Projekt rodinného domu a 40 z kategorie Projekt občanské a bytové stavby), 20 projektů bylo hodnoceno v rámci speciálního ocenění Tondach.

Výherci nově obdrží za 1. místo 20 000 Kč, za 2. místo 10 000 Kč, za 3. místo 5000 Kč a za vybrané projekty v rámci ocenění Tondach 5000 Kč. Slavnostní předání diplomů proběhne ve středu 21. září v rámci mezinárodního stavebního veletrhu For Arch na stánku Wienerbergeru. Autoři vítězných projektů v rámci „speciálního ocenění společnosti LOXIA“ se mohou těšit na atraktivní cenu v podobě designového a vysoce výkonného Apple iPad, který využívají profesionální projektanti a architekti. LOXIA zároveň nabídne oceněným studentům placenou měsíční stáž ve své pražské kanceláři.