V Paříži leží kampus HEC, kde na 138 hektarech najdeme už spousty existujících budov z roku 1962 (architekt René Coulon) i parky. Ovšem kapacita kolejí musela být navýšena. Martin Duplantier Architectes dostali za úkol navrhnout a postavit novou kolej, která by do kontextu celého kampusu zapadala. A tak vytvořili dům, který respektuje původní design budov, je přitom moderní a hlavně flexibilní.

Zhutněním obytného parku neměl kampus přijít o komunikační prostory. Neměla se z nové budovy stát přehrada. A tak nová budova stojí na jakýchsi chůdách s centrálním vstupním kmenem. Nové budovy jsou projektovány jako čtyřpodlažní, orientované paralelně ke stávajícím budovám. Hlavním tématem fasády jsou malé lodžie, které jsou součástí jak pokojů, tak i jejich centrálních buněk.

Uvnitř totiž jde o buňkové uspořádání, kde každý pokoj o rozloze 16,5 m² určený pro jednoho studenta je spojený s dalším pokojem společnou částí s kuchyňkou a jakýmsi obývacím pokojem. Jak jsme již předeslali, součástí je i 1 m hluboký balkon.

Velkou předností celé stavby je variabilita. Na rozdíl od starších staveb nejde o pevný monolit, ale o jednoduché příčky, které lze snadno demontovat a přemístit. Typologie tak může být upravena podle potřeb, tedy i podle zaplněnosti kolejí.

Foto: Clément Guillaume