Kuchyně s patinou Kuchyně je, tak jak to v těchto domech dříve bývalo a jak je dnes opět módní, součástí velkého obytného prostoru s prostornou lavicí a kachlovými kamny. „My jsme se snažili sladit vybavení kuchyně se dřevem tak, aby celek působil staře, šumavsky. Celou jsme si ji vymysleli i nakreslili a zadali ji známému truhlářovi, aby nám ji vyrobil. Ta stará prkna, co tu jsou, jsou vyřazená ze staré hájovny. Sto let staré hranoly jsme našli obalené blátem, jsou s dírami od červotoče, ale očistili jsme, opravili a skvěle se nám sem hodí.“ Popisují vznik kuchyně majitelé domu.

Korpus linky je z lamina. Linka má sice historickou patinu, ale pod antikvárním kabátem se skrývá nejmodernější vybavení – zásuvky s plnovýsuvem a tichým dorazem, myčka, sortér na třídění odpadu. „Takhle vybavenou kuchyni nemám ani doma,“ uvádí paní domu a dodává: „Tamější kuchyně je maličká, celá léta bojuji s místem. Tady mám konečně kuchyni podle svých představ a vůbec nevadí, že je to „jen“ na chalupě.“

Dvojdřez je na první pohled dobře známý a oblíbený vzor z Ikea, velmi dobře zapadá do venkovského stylu domu i linky. „Vybírali jsme mezi keramikou a litinou, zvolili jsme keramiku, musíme jen dávat pozor, abychom ho nerozbili.“ Původně měly být ve dřezu kvůli ochraně dna dřevěné mřížky, majitelé od nich ale nakonec upustili, neboť by dřevo dostatečně nevysychalo a mřížky by proto nebyly příliš hygienické.

Ergonomicky i stylově dokonalá Kuchyňská linka má tvar písmene L a jednotlivé zóny na sebe perfektně navazují z hlediska zpracování potravin a pracovních činností při přípravě pokrmů. Zleva doprava uvozují linku dvě vyšší skříně. V první je vestavěna lednice, druhá, zásuvková s prosklenými čely, slouží jako spíž. Obě jsou na dosah od dřezu, mezi nimi a dřezovou skříňkou jsou poličky na košíčky s drobnostmi. Prostor pod dřezem je vyhrazen pro sortér na tříděný odpad. Pod okny, v těsném sousedství dřezu, je za dřevěnými dvířky skryta vestavěná myčka. Vedle je skříňka s plnovýsuvy. Zde je uloženo křehké nádobí – talíře a skleničky, zásuvky jsou opatřeny zarážkami proti posunu nádobí. Na skříňku na nádobí navazuje úzký výsuvný kontejner na utěrky.

Sporák se sklokeramickou deskou a horkovzdušnou troubou je umístěn na koso v rohové části linky, pod ním je praktická zásuvka na plechy. V úzké proluce vedle sporáku je výsuvná příruční spížka, následuje skříňka se čtyřmi zásuvkami s plnovýsuvy a tichým dorazem. V nich jsou uloženy příbory, drobné kuchyňské náčiní, poklice a podobně. Všechny zásuvky jsou vybaveny protiskluzovými podložkami. Na straně do místnosti je kolmo na křídlo linky ještě malý pult, na nějž lze připravovat servírované jídlo. Ten opticky odděluje kuchyňskou část od společenské místnosti. Současně slouží jako odkládací prostor pro nejrůznější potřeby, protože v sestavě nejsou horní skříňky a úložných míst je proto méně. Pracovní deska je široká čtyři centimetry, materiálem je masivní dub. Venkovský styl místnosti doplňují záclonové tyče vyrobené na zakázku, stejně jako lustr a lampičky v místnosti.

Foto a text: Dana D. Daňková