„S dekoracemi a vybavením interiérů starého domu jsme na tom podobně jako s jinými věcmi týkajícími se této rekonstrukce. Jsme lehce ve skluzu a mrazivé týdny v lednu a únoru nám stavbu pozastavily. O to víc času jsme měli na to zabývat se dekoracemi v domě,“ říká majitelka, která nás bude provázet tímto dílem našeho seriálu.

V podstatě majitelé chtějí dekorace koncipovat dvojím způsobem: jednak mají rádi současné moderní umění, takže pravděpodobně do velkého interiéru v přízemí umístí pár výrazných kousků od mladých umělců. „Nejspíš nějaké větší plátno od některého z našich oblíbenců,“ říká majitelka. A zbytek pak budou nějaké menší – možná i dobové kousky, které nyní pilně shánějí na aukčních serverech.

V předchozích dílech jsme popisovali snahu o sepětí „skandinávské jednoduchosti“, střídmosti materiálů a barevné decentnosti s duchem domu ze třicátých let. „Ono to spolu docela konvenuje: tehdejší výstavba byla také velmi střídmá. Spíš to bylo z ekonomických důvodů, ale celkově – a to jste mohli na začátku seriálu vidět na fotkách – tady nenajdete nic přebytečného nebo materiálově náročného. Stavba z cihel, ruční omítky, doplněné o dřevo… to je vše. Ve venkovském stavení nenajdeme mramor, travertin nebo podobné materiály…“ směje se majitelka. A jak tedy dekorovat takový domek?

Na Aukru a po různých bazarech najdete spoustu nábytku ze třicátých let: počínaje různými kredenci, přes stoly, židle, až po celé sety manželských postelí se skříněmi. „Hodně záleží, jak moc se chcete třeba dobovému nábytku věnovat: když ho koupíte levně, počítejte, že budete muset repasovat, opravovat, dělat nové laky… Anebo půjdete do zavedených antiků, kde tuhle práci udělali za vás. Pak ale skříň za několik stovek neulovíte, jako se to podařilo nám,“ popisuje „pátračskou“ praxi majitelka domu. Kombinace starých kousků s novým uměním bude určitě vypadat dobře, samozřejmě je potřeba, aby vše do sebe vhodně zapadlo.

Tady je na závěr několik rad, kde a jak najít dekorace a nábytek do starého domu:

  • Hledejte na specializovaných serverech, jako je Aukro nebo eAntik. Řada bazarů a vetešnictví má své webové stránky. Doporučit můžeme například Antik Spomyšl nedaleko od Prahy, kde je výběr dobových dekorací a různých kuriozit opravdu velký.
  • Pokud chcete najít zajímavé designové kousky, podívejte se například na německý server eBay a nenechte se odradit cizinou: poštovné nemusí být tak strašně drahé, jak si třeba myslíte. Navíc na eBay lze sehnat opravdu zajímavé věci za pár eur.
  • Někdy se vyplatí proběhnout i různé lokální inzertní časopisy, anebo Annonci a podobně. Počítejte s tím, že většinou se za dekorace a další „secondhandové“ věci platí hotově a je potřeba mít dopředu vyřešený odvoz. Na Aukru to obvykle prodejci řeší spedičními firmami, pokud chcete odvézt více kusů nábytku najednou, může se doprava prodražit. Doporučujeme si v půjčovně půjčit dodávku a se (silným) kamarádem vyrazit. Na den takové auto stojí kolem 1500 korun.

Foto: archiv Příště: Podkrovní koupelna