Stavební společnost Subterra podepsala v Chorvatsku zakázku na stavbu silničního tunelu na dálnici Bosiljevo - Sveti Rok za zhruba miliardu korun. Uvedl mluvčí firmy Pavel Stoulil. "Jsme generálním dodavatelem stavby. Termín dokončení je stanoven nejpozději do června 2004," doplnil. Financování zajistí Evropská investiční banka a Evropská banka pro obnovu a rozvoj.

Subterra začne podle Stoulila na stavbě pracovat v průběhu září. Vlastní ražbu tunelu provede tzv. novou rakouskou tunelovací metodou. Metoda spočívá v tom, že souběžně s ražbou tunelu se udělá provizorní obezdívka ze stříkaného betonu. Teprve poté je možné udělat obezdívku definitivní, která je z litého betonu.

Tunel "Plasina", jehož délka přesáhne dva kilometry, budou tvořit dvě oddělené roury. "Jedna roura je pro jeden směr a druhá pro protisměr, přičemž šíře každé bude 7,7 metru," vysvětlil Stoulil.

Největším akcionářem Subterry je finanční skupina Epic. Ta nabídla ke koupi téměř 80 procent akcií Subterry. Zájem o převzetí projevily stavební firmy IPS Skanska, Metrostav a rakouský Bau Holding. V současné době vlastníci tyto nabídky vyhodnocují.

Subterra loni vykázala výkony 3,61 miliardy korun, což je téměř o 30 procent více než v roce 2000. Čistý zisk klesl na 23,4 miliónu z 50,5 miliónu korun. Loni firma zaměstnávala 784 osob. -čtk-