Suroviny:
základní kynuté těsto
200 g šunky
200 g rajčat
100 g cibule
100 g žampionů
100 g nastrouhaného tvrdého sýra
4 stroužky česneku
4 lžičky oleje
3 lžíce zelených oliv
2 lžíce nasekané pažitky
1 lžička tymiánu
tuk na formu
mouka na vál
Na kynuté těsto:
400 g hladké mouky
20 g droždí
200 ml mléka nebo vody
3 lžíce oleje
1 lžička soli
1 kostka cukru
mouka na vál
Návod:
Těsto na pizzu připravíme tak, že do hrnku s vlažným mlékem dáme kostku cukru, rozdrobíme droždí a v teple necháme vzejít kvásek. Následně do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme s mlékem (vodou) smíchaným s olejem a lžičkou soli hladké těsto, přikryjeme a necháme nejméně 1 1/2 hodiny vykynout. Poté do těsta vpracujeme tymián. Rozdělíme ho na 4 díly, které rozválíme na 4 kola o průměru 20 cm a položíme na vymaštěné plechy. Každou pizzu pokapeme lžičkou oleje. Cibuli nakrájíme na kolečka, rajčata a očištěné žampiony na menší kousky. Na těsto klademe rajčata, cibuli, šunku, olivy, posypeme nasekaným česnekem, pažitkou a pečeme v předehřáté troubě 20 minut při 200 °C. Před dopečením posypeme strouhaným sýrem a necháme ještě 5 minut zapéci.