Suroviny:

základní kynuté těsto

200 g šunky 200 g rajčat 100 g cibule 100 g žampionů 100 g nastrouhaného tvrdého sýra 4 stroužky česneku 4 lžičky oleje 3 lžíce zelených oliv 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžička tymiánu tuk na formu mouka na vál Na kynuté těsto: 400 g hladké mouky 20 g droždí 200 ml mléka nebo vody 3 lžíce oleje 1 lžička soli 1 kostka cukru mouka na vál

Návod:

Těsto na pizzu připravíme tak, že do hrnku s vlažným mlékem dáme kostku cukru, rozdrobíme droždí a v teple necháme vzejít kvásek. Následně do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme s mlékem (vodou) smíchaným s olejem a lžičkou soli hladké těsto, přikryjeme a necháme nejméně 1 1/2 hodiny vykynout. Poté do těsta vpracujeme tymián. Rozdělíme ho na 4 díly, které rozválíme na 4 kola o průměru 20 cm a položíme na vymaštěné plechy. Každou pizzu pokapeme lžičkou oleje. Cibuli nakrájíme na kolečka, rajčata a očištěné žampiony na menší kousky. Na těsto klademe rajčata, cibuli, šunku, olivy, posypeme nasekaným česnekem, pažitkou a pečeme v předehřáté troubě 20 minut při 200 °C. Před dopečením posypeme strouhaným sýrem a necháme ještě 5 minut zapéci.