Společnost Microsoft začátkem listopadu otevřela digitální Superbyt vybavený multimediálním zařízením Windows Media Center PC s novou verzí operačního systému Windows XP Media Center Edition 2005 a nejmodernější technikou a zařízením, včetně inteligentního řešení elektroinstalace. Generálními partnery projektu jsou společnosti Moeller Elektrotechnika, ČESKÝ TELECOM a Intel. Superbyt bude otevřený do 31. ledna 2006, zájemci z řad veřejnosti jej mohou navštívit každý pátek. Více informací o Superbytu, jeho vybavení, místu, kde se nachází, a podrobností o možnosti prohlídky bytu naleznete na internetových stránkách http://www.superbyt.cz.

Společnost Moeller Elektrotechnika vybavila Superbyt inteligentní elektroinstalací Xcomfort pro bezdrátové ovládání osvětlení, topení a dalších prvků bydlení.

Společnost Intel dodává procesory Intel Pentium 4 s technologií Hyper-Threading, které poskytují vysoký výkon při zpracování multimédií ve Windows Media Center PC.

Společnost Český Telecom zajišťuje připojení Superbytu k internetu a nabízí služby online distribuce videa pro uživatele Windows Media Center PC.

„Tento byt je super tím, jak informační a komunikační technologie dokáží umocnit váš soukromý život - čas pro zábavu, pro vzpomínky i pro vedení domácnosti,“ uvedl Jiří Devát, generální ředitel společnosti Microsoft Česká republika a Slovensko. „Zapomeňte na futuristické vize „kosmické lodi“! V Superbytě obklopí technologie vaše soukromí přirozeně a hravě.“

Spolupráce se společností Microsoft na vybavení Superbytu bereme jako skvělou příležitost ukázat, že i v elektroinstalacích v domácnostech dochází k zásadním inovacím v oblasti ovládání a uživatelského komfortu, a že elektroinstalace drží krok s moderními počítačovými technologiemi,“ vysvětluje účast na projektu Vladislav Náhlík, jednatel společnosti Moeller Elektrotechnika. „Vize digitální domácnosti a s ní spojené zábavy a pohodlí by nebyla dokonalá bez možnosti řízení a ovládání světel, topení, klimatizace nebo garážových vrat např. dálkovým ovládáním nebo mobilním telefonem.“

„ČESKÝ TELECOM už dříve nabízel všechny potřebné služby, připojení Internetem Expres, zajímavé informace na portálu Quick a hudbu i filmy na portálu Starzone. V Superbytě ale zákazníci vidí, že nemusí uvažovat v pojmech technologie a služba, stačí se pohodlně posadit v obývacím pokoji nebo si lehnout na postel a vše jednoduše používat,“ popisuje své zkušenosti ze Superbytu tiskový mluvčí Českého Telecomu Vlastimil Sršeň.

„Společnost Intel se snaží potřeby digitálního způsobu života naplnit prostřednictvím inovací a přípravy technologií do formy, ze které budou mít uživatelé co největší praktický užitek. Vyvíjí proto „platformy“ neboli sady spolupracujících technologických prvků, které dohromady zajistí větší užitek než seskupení jednotlivých komponent. Díky existenci dvoujádrových procesorů, budoucímu příchodu technologie Intel® Viiv™ a možnostem, které přináší software Windows Media Centre Edition, se zážitky v digitální domácnosti posunují na zcela novou úroveň,“ uvedl Piotr Pagowski, regionální ředitel společnosti Intel pro střední a východní Evropu.

Srdcem Superbytu je multimediální zařízení Windows Media Center PC s operačním systémem Windows XP Media Center Edition 2005. Toto řešení se představilo uživatelům již během Invexu, dnešním dnem jej Microsoft oficiálně uvádí na český trh. Základní služby Windows Media Center PC zahrnují sledování a záznam televizního a rozhlasového vysílání, přehrávání DVD, filmů a hudby v digitálních formátech podporovaných operačním systémem Windows XP nebo prohlížení upravených webových stránek na televizní obrazovce. Celý systém je možné obsluhovat prostřednictvím dálkového ovládání nebo bezdrátové klávesnice z pohodlí křesla v obývacím pokoji.

Společnost Moeller Elektrotechnika, jako jeden z generálních partnerů projektu, instalovala v Superbytu moderní systém Xcomfort, který nabízí pohodlné ovládání jednotlivých prvků elektroinstalace. Použitím bezdrátového nástěnného tlačítka nebo SMS zprávy je možné na dálku rozsvěcet a zhasínat osvětlení, regulovat vytápění, klimatizaci nebo otevírat garážová vrata, a podobně.

Součástí nabídky Xcomfort jsou také bezpečnostní funkce. Senzory okamžitě informují majitele bytu v případě vytopení nebo vzniku požáru, celý systém je možné napojit i na pult centrální ochrany. O řízení systému Xcomfort se stará jednotka Home Manager. Toto řídící centrum zobrazuje stavy systému a na základě získaných údajů přizpůsobuje funkce jednotlivých prvků systému bez zásahu uživatele.

Zdroj: www.superbyt.cz

Snímky: archiv Superbyt