Mohlo by se zdát, že dřez je v moderní kuchyni díky myčkám v podstatě zbytečným kusem. Myčka za nás jistě udělá mnoho práce, ocení ji především v početnějších rodinách. Ovšem bez dřezu se ani nyní v kuchyni neobejdeme, čistíme a oplachujeme u něj zeleninu či maso, sléváme horkou vodu při vaření brambor či špaget, oplachujeme nádobí a nespočetněkrát si také potřebujeme umýt ruce... Krásný i praktický Nový dřez je proto třeba vybírat s rozvahou, měl by být praktický, ale nedůležitý není ani estetický vzhled, naopak může doplňovat prostor kuchyně tvarově i barevně. Nejnovější dřezy připomínají spíše specializovaná pracoviště, záleží také na dalším vybavení, jako je baterie, přídavné koše na nádobí či zeleninu, pokud je to možné, můžeme připojit i drtič. Mohou mít jednu či více van na vodu, odkládací plochy mohou být po obou stranách dřezu, součástí některých typů je posuvné prkénko pro krájení potravin nebo k odstavení horkých hrnců, případně s ním dřez překryjeme, a získáme tak další odkládací plochu. Už dávno také neplatí, že dřez je buď smaltovaný, nebo, v lepším případě, nerezový. Moderní materiály nahradily smalt, zdokonalily nerez a rozšířily sortiment o keramiku, umělý kámen a dokonce i tropické dřevo. Nejobvyklejší jsou stále ještě dřezy nerezové v nejrůznějších povrchových úpravách, své místo si už ale vydobyly i dřezy z umělého kamene, neboť mají mnoho příznivých vlastností. Ceny těchto dřezů jsou ve srovnání s nerezem mnohem vyšší, ale vzhledem k tomu, že tento materiál umožňuje dokonalé estetické sladění kuchyně a současně je vlastně nezničitelný, už dávno nepatří pouze mezi luxusní vybavení. Různé variace Umělý kámen se prodává pod mnoha různými značkami, například varicor, hi-macs, kerrock, staron či zřejmě nejznámější granit a corian. Jako první se na našem trhu prosadil corian, s postupem doby se objevily i další značky, které jsou podobné složením, cena může být v některých případech o něco nižší. Umělý kámen je vyroben z drceného křemene spojeného akrylátovou pryskyřicí, hmota se dále pigmentuje. Výhodou tohoto materiálu je ale nejen široká škála barev, lze ho i dobře tvarovat, brousit, řezat a upravovat na míru. Je možné z něj vyrobit dřez s odkládací plochou a pracovní deskou bez přechodů, ve kterých by se zachytávala nečistota. Dřezy z tohoto materiálu mohou být tvarově velmi různorodé a hodí se také do atypických prostor. Některé firmy vyrábí dřezy a další sanitární zařízení z tohoto materiálu na objednávku podle požadavků zákazníka. Materiál je nenasákavý, odolný proti kyselinám, vydrží teplotu vyšší než 200 °C, velmi snadno se udržuje. Vzhledem k tomu, že není povrchově upraven, nemůže se olupovat či korodovat. Jeho možnou nevýhodou je vyšší váha, neměli bychom na něm také běžně krájet potraviny. Pozor je třeba dávat na nádobí, jde o tvrdý materiál, který se sám nepoškodí, ale nádobí se poničit může. Rozdělit a složit Dřezy z umělého kamene lze zapustit zcela do pracovní desky, která může být ze stejného materiálu, a celek pak působí kompaktně. V tomto případě lze zkombinovat i různé barvy desky i dřezu. Není také nutné bát se stěhování – objemné kusy lze rozřezat a pak nechat opět zcelit, aniž by bylo cokoli znát. Umělý kámen je odolný vůči UV záření, nemění se jeho kvalita ani barva, lze ho tedy případně použít i z rubu. Dana D. Daňková Foto: Fagor, Corian®