V době předvelikonoční, kdy se dá očekávat zvýšený provoz v kuchyni, je praktické se na velké vaření dobře připravit a vybavit. Jedno šikovné řešení, které řeší sice prozaický, ale věčný problém kam s prkénky – nejen ve smyslu kde na nich krájet, ale také kam je ukládat, je posuvné prkénko do zásuvky – nebo chcete-li třeba „šuplíkové prkénko“. Je to dřevěné prkénko na krájení, které je určeno k instalaci do zásuvky s příbory, noži nebo jiným náčiním. Tady je stále uklizeno a tady se na něm také při pootevřené zásuvce krájí. Je to navýsost praktická věc – prkénko, které ani nepřekáží, ani se neztrácí, ani se pro ně nemusíme neustále shýbat někam do dolních skříněk. Je naopak velmi elegantně schováno, rychle přístupné a dobře se na něm pracuje. A dobře se na něm pracuje také mimochodem proto, že si můžeme libovolně určovat výšku, v jaké chceme krájet – a to podle toho, do jak vysoké zásuvky je umístíme. Nejběžnější je asi ta nejvyšší s příbory, když ale krájíme tužší potraviny a potřebujeme vyvinout větší sílu, je lepší dát si prkénko níže a krájet tak velmi pohodlně. Jak prkénko v zásuvce drží? Na užších stranách je zakončeno kovovou lištou s prohlubní, kterou nasadíme na okraje zásuvky, se kterou se pak současně zavírá. Když zásuvku otevřeme, prkénkem můžeme posunovat nad příbory až na samý konec zásuvky. Instalace prkénka ale vyžaduje velmi široké zásuvky - v příliš úzkém šuplíku by nadělala víc škody než užitku. Cibule, petržel a všechno ostatní by padalo kolem – v lepším případě na zem, v horším do zásuvky mezi příbory. Optimální jsou tedy zásuvky 50 cm a ještě lépe 70 cm široké; prkénko je pak stejně tak dlouhé při šířce kolem 30 cm – a to už je solidně velká krájecí plocha. Poté, co zeleninu nebo maso nakrájíme, prkénko jednoduše zvedneme, surovinu vyklopíme na pánev a prkénko umyjeme. -ag-