Obec Vlachovice na Valašském Klobucku vás zítra láká na prohlídku ojedinělých technických staveb. Díky místnímu spolku Dokopy se tu zachovalo nejvíce sušáren ovoce u nás. Zítra si je můžete všechny prohlédnout díky Dnu otevřených sušíren od 10 do 18 hodin. A kdo chce, toho čekají ještě jiné zážitky.

Historické okénko

Sušírny ovoce se stavěly a provozovaly zejména v oblastech, kde se ovoce pěstovalo v hojném množství. Usušené plody lidé konzumovali hlavně v zimě, někdy dokonce nahrazovaly chleba, a také se běžně dovážely po celé Moravě a Rakousko-Uhersku. Sušírny připomínají malé roubené stavby, v nichž se instalovaly mělké dlouhé šuplíky zvané lésy, uprostřed bylo topeniště. Na jeden obrovský šuplík se vejde třeba i 25 kg jablek, které se při teplotě asi 50 až 60 stupňů usuší zhruba za dva dny.

Jak se zorientovat

Když přijedete do Vlachovic, putování po sušírnách můžete začít třeba u komunitní sušírny spolku Dokopy (ta je výjimkou potvrzující pravidlo, jde o novou stavbu). Nebo se řiďte trasou naučné stezky, která sušírny mapuje, je jich osm a nachodíte asi 15 kilometrů. Nebo si putování zkraťte na šest sušíren, pak byste měli ujít asi 8 kilometrů.

Pro lepší orientaci využijte mapu zde.

Technické rarity

Sušírny jsou dnes v soukromém vlastnictví, veřejnosti se otevírají jeden den v roce. Vidět a navštívit tak můžete například sušírnu sv. Františka (jde o první zachráněnou sušírnu na Vlachovsku s původní vazbou, trámy, hliněnou podlahou a kamennou podezdívkou). Nebo Vaňatkovu, která se po opravě může chlubit šindelovou střechou a starou pecí. Právě tady se suší tak, jak kdysi, stejně jako v případě zrekonstruované sušírny u Raků.

Zatímco některé sušírny jsou stále v provozu, jiné slouží už jako tichá vzpomínka na doby minulé.

Další lákadla

Když už budete ve Vlachovicích, byla by škoda minout ekologický statek Květomluva. Majitelé vás pozvou na prohlídku pěstebního zázemí, nakouknout můžete i do výrobny, kde vznikají bylinné bio čaje a další produkty. Neobvyklý zážitek slibuje rovněž návštěva Bednářství Fryzelka s více než devadesátiletou tradicí. A dozvědět se více o tomto kraji můžete v místním Muzeu lidové kultury a tradic Vlachovska, objevíte ho v usedlosti z 19. století.

Součástí programu je také lidová veselice, těšte se na kroje a také spoustu muziky. A samozřejmě i dobrot.

Když to v sobotu nestihnete

Až do konce září se každý pátek pořádají zážitkové exkurze. U nich je však už pevně daný program, začíná se v bednářství a pak se pokračuje na farmu Květomluva, končí se návštěvou zmiňovaného muzea. V rámci exkurzí můžete nahlédnout do jedné sušírny, jde o sv. Františka, ostatní lze obdivovat zpovzdálí. Ale když se s jejich majiteli domluvíte, třeba vás pustí i dovnitř.

Zdroj: Valašské Klobucko, Zlínsko-Luhačovicko