V létě je vůně prosluněného prádla jedinečná a v povlečení usušeného na šňůře se usne snad ve vteřině. Věšení na zahradě je ale poněkud sezonní libůstka, protože v podzimní plískanici už to moc příjemné není. A protože příjemné není ani pomyšlení na šňůry a věšáky různě po bytě, myšlenky se časem obrátí k sušičce prádla. Tím spíše, když se narodí děti, a je tudíž potřeba prát a zase prát. To je ta chvíle, kdy se názor mnoha lidí zlomí, a jde se vybírat sušička. Pokud máte právě zánovní pračku, Sušička, pračka, kuchynězačnete se rozhlížet po sušičce samostatně stojící, tedy kondenzační nebo odvětrávací. Provoz v samostatné pračce a sušičce také vyjde ekonomicky výhodněji. Kam ale s ní, když místa v bytě není nazbyt?

Sušička zvládne všechno - kvanta dětského prádla i plyšáků, zimní bundy a pořád mokré dětské oteplovačky, peřiny a ložní prádlo. Sušička se nesmí přeplňovat a hned po dosušení je nutné ji vyprázdnit. Speciální programy mohou podle typu sušičky zahrnovat vyhlazování bavlny, programy pro vlněné látky, sportovní oděvy i peří, studené sušení, programy proti zmačkání a tak dále. Šikovnou pomůckou jsou vkládací míčky k provětrávání prádla během sušení. Nejmodernější sušičky pracují s pomocí tepelného čerpadla, takže se rapidně snižuje spotřeba energie.

Vhodné umístění sušičky prádla

Velmi častým důvodem, proč si lidé sušičku ještě nepořídili, je málo místa. Minikoupelny dimenzované na úzkou pračku a vanu a umývadlo moc rozběhu nedávají. Jenom to by vás ale nemuselo limitovat, sušičku lze umístit i jinam. Měla by jenom stát v teplotně neexponovaném prostředí, jehož teplota nepřesahuje 35 °C a nikdy neklesá pod 5 °C. Z toho vyplývá, že jsou nevhodné pokusy umístit sušičku při nedostatku místa v koupelně i kuchyni třeba na balkon nebo dokonce do zahradní chaty, kde je sice elektřina, ale v zimě se netopí, a uvnitř tak může mrznout. I takové nápady se už vyskytly. Jinak z hlediska provozu je samozřejmě pohodlné, když sušička stojí co nejblíže pračky, tedy v koupelně nebo kuchyni. Pokud je tedy místa málo a sušička o rozměru 60 x 60 cm se už vám nikam nechce vejít (ale o něco užší by se vmáčkla), je možné sáhnout po sušičce plněné vrchem, která má základnu zúženou. Její šířka činí 40 cm a hloubka 60 cm, obdobně jako u zúžené pračky nebo myčky nádobí.

Pračka a sušička nad sebou

Chcete sušičku širokou? Ale 60 x 60 cm - to je pěkné ukrojení z malého prostoru koupelny. Umístěte proto oba spotřebiče nad sebe; ušetříte tím celých 360 cm2 koupelnové plochy. Spotřebiče nad sebou se také pohodlně obsluhují. Sušička váží mezi 30 a 40 kilogramy (kdežto pračka kolem 80 kg) a je zavěšená na pevných konzolách na stěně. Pokud chcete mít nad zavěšenou sušičkou ještě skříňku pod stropem, ponechte mezi sušičkou a skříňkou nejméně 15 cm místa k odvodu tepla.

Ať už si pořídíte jakoukoliv sušičku a umístíte ji kdekoliv, ušetří a uvolní vám především to místo, které bývá rezervováno různým rozkládacím nebo vytahovacím sušákům. A ty nepříliš malebně zaplňují interiér a překážejí. Navíc nadměrná vlhkost z takto sušeného prádla v interiéru přináší nebezpečí plísní, s čímž také sušička jednou provždy skoncuje.

Sušičky při práci vydávají nad 60 dB, většinou kolem 65 dB, a to i ty nejmodernější. To je zhruba v průměru téměř o 20 decibelů více než myčka. I to je potřeba zohlednit. Spolu s vedle stojící pračkou se hluk ještě znásobí, respektive prodlouží se doba hluku (sušička suší podle programu od 20 - 130 minut). Pokud koupelna přiléhá k ložnici, kde například spí děti, praní a sušení se musí časově dobře plánovat.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Whirlpool