Sušení se v posledních letech opět stává oblíbenou konzervační metodou, která je nejstarší, nejzdravější a nejlevnější. Je vhodná pro zpracování téměř všech druhů ovoce, zeleniny, hub, bylin, koření, ale například i květin. U nás se nejvíce suší „křížaly“ (jablka a hrušky) a samozřejmě houby.

Správným sušením si ovoce, zelenina a houby zachovávají původní barvu, chuť, vůni a mnohem více vitaminů než zavařováním nebo mražením. Při sušení se nepoužívají žádné konzervační látky ani cukr. Výsledek závisí jenom na tom, jak kvalitní sušičku použijeme.

Dokonalá cirkulace

U dražších sušiček zajišťuje ventilátor dokonalou cirkulaci teplého vzduchu na jednotlivá síta, tím umožňuje rovnoměrné sušení na všech sítech a značně snižuje spotřebu elektrického proudu. Lacinější modely mají většinou jednoduchý rozvod teplého vzduchu. Sušení je nerovnoměrné a síta se musí mezi sebou vyměňovat, aby se ovoce usušilo. Sušení trvá déle, a provoz se tak prodraží.

Teplota sušení

U dražších sušiček je vždy termostat s elektronicky řízenou teplotou sušení. Tyto sušičky mají většinou 3 - 5 sušicích režimů s rozsahem teplot od 35 – 60 °C, které umožňují sušit jak byliny (nejnižší teplota), tak i ovoce a houby a při nejvyšší teplotě ovocné placky. U lacinějších modelů je teplota obvykle pevně nastavená bez možnosti regulace.

Spotřeba energie

Sušení probíhá několik hodin (6 - 12), takže není ani zanedbatelná spotřeba elektrické energie, ta je nejnižší u sušiček, které na usušení 1 kg ovoce spotřebují 45 W a mají dokonalou cirkulaci teplého vzduchu. U lacinějších modelů jednoduchý rozvod teplého vzduchu zvyšuje spotřebu elektrické energie až 5x.

Sušička - stavebnice

Pokud chcete sušit větší množství ovoce, zeleniny nebo hub, lze doporučit sušičky, které si můžete podle potřeby rozšířit o další síta. Tuto možnost zase nabízí dražší modely, kde můžete sušit na 10 - 30 sítech a najednou usušit až 15 kg ovoce. Lacinější modely mají 4 - 5 sít a většinou je nelze rozšířit.

TIP REDAKCE Potřebujete s výběrem spotřebiče poradit trochu víc? Nechte si poradit v poradně na www.kuchyne.cz.