Všechny veselice spojené se svatomartinským vínem berte jako krásnou příležitost, jak změnit prostředí, aktivně si odpočinout, pobavit se, ochutnat letošní mladá vína a třeba si dát i pečenou husičku nebo něco jiného. Ostatně tento hezký zvyk lidi baví dost možná už kolem 250 let, pojem „svatomartinské víno“ se začal poprvé používat na dvoře císaře Josefa II. v 18. století. Tradice připíjet si v den svátku svatého Martina novým vínem stále žije!

Mladá, ale ne všechna

Svatomartinská vína jsou ta první z nového ročníku, která zrají několik týdnů. Můžou se otevřít nejdříve 11. listopadu v 11 hodin a správně by se měla nalévat z lahve. Ale ne každé mladé víno je automaticky svatomartinské. Vlastníkem této značky je Vinařský fond, jehož odborné komise ve dvou kolech vybraly z přihlášených lahodných moků celkem 328 vín. Nejvíce jsou zastoupená bílá (155), dále růžová a klarety (94) a červená (79). Odhaduje se, že na trh se dostane asi 2,2 milionu lahví Svatomartinských vín ročníku 2021. Dost na to, aby je ochutnal každý, kdo má zájem. Otevřením prvních lahví pak startuje celá řada svatomartinských slavností, na některé z nich vás zveme právě teď.

11. 11. v 11 hodin

Největší ochutnávka stovky vzorků by vás měla čekat na Svatomartinském koštu v Brně, který 11. 11. od 11 hodin na brněnském náměstí Svobody organizuje Vinařský fond. Svatomartinskému vínu bude žehnáno v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově, pak se slavnostně otevře první lahev. Ve stejný den začne svatý Martin nalévat vína také v Kroměříži na tradičním hodování. Se sklenkou v ruce a za doprovodu cimbálovky můžete okusit husí i zabijačkové speciality a ještě se zapojit do lampionového průvodu. Nebo přijeďte 11. 11. do Uherského Hradiště, kam svatý Martin přikluše na oři na Masarykovo náměstí. Kromě jiného vás potěší vystoupení folklorního souboru a představení legendy o tomto světci a jeho plášti.
Svatomartinský Mikulov také začne 11. 11. a potrvá až do neděle. Kromě jarmarku, hudebního vystoupení a příjezdu svatého Martina na koni můžete o víkendu vyrazit na komentovanou procházku po historických skvostech města. Tradiční jedničky si nenechá ujít ani Opava, a kdybyste sem přijeli o den později, pak se vydejte na Svatomartinskou vinnou stezku napříč městem, naplánováno je deset zastavení na různých místech spojených s koštováním (akce začíná od 16 hodin). Ochutnat první vína ročníku 2021 můžete také stylově v labyrintu Valtického podzemí při cimbálové muzice.

Zábava také o víkendu

Nemůžete si dovolit oslavovat svatého Martina ve všední dny? Nevadí, o víkendu se rovněž pořádá hromada akcí. Třeba 13. listopadu na zámku Vizovice (program začíná v 9 hodin). V sobotu můžete přijet také do Zlína, na náměstí Míru otevřou první lahve symbolicky v 11 hodin a těšte se na mnohé dobroty. Místní restaurace i takzvané food trucky slibují husu stokrát jinak, zabijačkové speciality a jiné laskominy. Nebo zavítejte na zámek Zbiroh či Slavkov, do Olomouce, Kutné Hory, Poděbrad a na mnoho dalších míst. Další tipy na akce najdete například na webu Vína z Moravy, vína z Čech.

Komu by to stále nestačilo, může si na mladá vína zajít do některé z mnoha dobrých restaurací napříč naší republikou nebo si koupit několik lahví domů. Na co při tom nezapomenout? Svatomartinská vína nejsou určená k archivaci, spotřebujte je nejpozději do jara, později byste mohli být zklamaní, že víno ztrácí svou nenapodobitelnou chuť.

Zdroj: Vychodni-morava.cz, Vinazmoravyvinazcech.cz, Kosik.cz