Je hned několik věcí, které k podzimu neodmyslitelně patří. A kromě jablek, dýní a listí jsou to právě švestky. Pokud jich máte doma tolik, že nevíte, co s nimi, vyzkoušejte náš recept.

Švestkový džem s kapkou portského


Budete potřebovat:

600 gramů vypeckovaných švestek, 200 gramů cukru, šťávu z jednoho citronu, 70 ml portského vína, 1 a ½ lžičky ovocného pektinu

Postup přípravy:

Švestky nakrájejte na malé kousky, zasypte cukrem a na mírném plamenu nechte vařit asi 10 minut, dokud nebudou měkké. Předtím, než švestky pustí šťávu, je nezapomeňte míchat, aby se nepřipálily. Případně přidejte jednu lžíci vody.

Až švestky změknou, rozmixujte je tyčovým mixérem do vámi požadované konzistence. Je na vás, jestli budete chtít v džemu nechat kousky.

Švestky můžete klidně rozmixovat syrové a teprve poté vařit. Do rozmixovaných švestek přidejte citronovou šťávu, portské víno a cukr. Pektin si rozmíchejte stranou se lžící cukru. Poté jej důkladně vmíchejte do džemu.

Směs nechte ještě 5 až 10 minut vařit. To, zda je džem hotový, můžete vyzkoušet za pomoci talířku. Nalijte na něj trochu džemu, počkejte, až zchladne – pokud nebude téct, je hotový.

Hotový džem nalijte do čistých a vyvařených skleniček, uzavřené je otočte dnem vzhůru. Případně je můžete zavařit v hrnci s vodou na 80 °C po dobu 20 minut.

Uzavřené skleničky můžete skladovat mimo chladničku, otevřené skladujte v chladu, a co nejdříve spotřebujte.

NÁŠ TIP: Pokud chcete, aby byl džem zajímavější, můžete vyzkoušet červené víno, ale i koření – ideální je vanilka, skořice, badyán či kardamom.

Zdroj: vareni.cz, dzemy.cz