Slivoň švestka, jinak také švestka domácí, patří k nejoblíbenějším druhům ovoce a v tradiční české gastronomii má své stálé místo. Především v dezertech, ale opomenout samozřejmě nemůžeme ani populární slivovici. K přednostem švestek náleží nejen výrazná chuť a vůně, ale také obsah zdraví prospěšných látek. K těm se řadí například vitaminy skupiny B, draslík, železo, vláknina a také flavonoidy – přírodní barviva, která v těle působí jako antioxidant.

Upečte si výborný švestkový koláč podle Nadi Konvalinkové. Ve videu najdete návod, jak na to:

Zdroj: Youtube


Dokonalá kombinace

Švestky mají v kuchyni široké využití. Skvěle chutnají čerstvé, například v ovocných salátech, v jogurtu, tvarohu nebo snídaňových kaších. Výborně se hodí pro přípravu sladkých jídel a dezertů – připravit z nich můžete švestkové knedlíky, závin nebo koláč z kynutého, křehkého i třeného těsta. Oblíbené jsou také ve formě povidel nebo sušené – ty jsou skvělé i v kombinaci se slanými jídly, například jako doplněk k sýrovým mísám nebo jako přísada do omáčky k vepřovému masu nebo zvěřině.


Jak je správně skladovat?

Švestky jsou díky své pevné konzistenci méně náchylné k poškození, než je tomu například u třešní, jahod nebo borůvek. V lednici je můžete skladovat i déle než týden. Při nákupu či sběru vybírejte plody, které mají hladký povrch, nejsou potlučené a mají lesklý povrch. Rozpůlené a vypeckované je můžete i zamrazit.

Švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 250 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • kypřicí prášek do pečiva

Na drobenku:

  • 80 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 100 g studeného másla
  • 150 g hladké nebo polohrubé mouky
  • lžička skořice


Příprava:

1) Všechny suroviny na koláč vyjměte z lednice, aby měly před přípravou stejnou teplotu. Troubu předehřejte na 170 °C.

2) Do misky dejte nakrájené studené máslo, mouku, krupicový i vanilkový cukr a skořici. Prsty promněte všechny suroviny, dokud nevznikne polosypká směs s hrudkami. Drobenku poté vložte do lednice.

3) Omyté a osušené švestky vypeckujte a nakrájejte na větší kostičky.

4) V misce rozšlehejte obě vejce s cukrem do bílé husté pěny.

5) Přidejte bílý jogurt, olej a poté vmíchejte mouku promíchanou s kypřicím práškem.

6) Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem, rozetřete a navrch rovnoměrně rozložte nakrájené švestky. Povrch poté posypte připravenou skořicovou drobenkou.

7) Plech vložte do trouby a pečte 35-40 minut. Ke konci pečení zapíchněte do středu těsta špejli – pokud na ní nezůstane vlhké těsto, je koláč hotový.

Zdroj: mlsnavarecka.cz, www.vareni.cz, www.nzip.cz