Svítidla určená do vlhkého prostředí koupelny vyžadují zvláštní zabezpečení. Jaké? To poznáte podle zabezpečení IP (viz závěr článku). Pojďme se ale na světla podívat postupně – od vzhledu, umístění, až k té technice.

Umístění světla v koupelně

Pouze s centrálním osvětlením koupelny si rozhodně nevystačíte. I když bude zářit jako vysoce výkonný reflektor, pohled do zrcadla si stejně zastíníte. Zrcadlo vyžaduje samostatné osvícení k tomu určenými svítidly umístěnými po obou stranách zrcadlové plochy. Ta by měla být ve výšce očí, centrovaná s osou umyvadla a osvětlovat jeho přední okraj, jen tak se nebudou tvořit stíny na tváři. Pozor si však musíte dát na to, aby vás světlo neoslňovalo, neodráželo se od zrcadla, a nevytvářelo tak oslepující efekty.

Světlo a jeho odraz

Nežádoucímu oslnění se můžete vyhnout, použijete-li kolem světelného zdroje opálové sklo, které světlo rozptyluje rovnoměrně. I barva světla je v tomto ohledu důležitá – pro koupelnu je nejvhodnější teplá bílá. Nezanedbatelnou roli hrají také lesklé světlé plochy, které intenzitu světla zvyšují a odrážejí lépe než povrchy tmavé a matné. A je dobré na tento efekt odrazu pamatovat.

Komplikovanému výběru svítidel k zrcadlu se můžete vyhnout nákupem speciálního koupelnového zrcadla s již zabudovanou osvětlovací lištou.

Bez hlavního ani ránu

Centrální osvětlení tedy samo o sobě nestačí, ale zanedbatelné není. Utváří celkovou světelnou atmosféru koupelny. S pouhým osvětlením zrcadla by byla koupelna jen šerá kobka. Hlavní svítidlo by mělo být přisazené ke stropu, volně visící modely zde nejsou na místě. Stále oblíbenějším řešením jsou bodová světla zapuštěná do sádrokartonového podhledu. Díky výklopnému provedení bodovek můžete osvítit každý kout místnosti zvlášť.

Tip: Pokud právě vybíráte nová světla do koupelny, prohlédněte si přisazená svítidla značky EMOS. Kromě klasických LED svítidel český výrobce nabízí i stmívatelná světla, díky nimž v koupelně snadno navodíte příjemnou a uvolněnou atmosféru. Všechny modely mají odolné hliníkové tělo a slibují dlouhou životnost.

Slibovaná technika

Vzhledem ke zvýšené vlhkosti prostředí v koupelně je nutné klást vysoké nároky na zvolený materiál všech svítidel. Při nákupu se rozhodně vyhněte asijským tržnicím a nedůvěryhodným výrobcům. Levné plechové korpusy světel po nějakém čase zkorodují, proto vybírejte světla z kvalitních slitin nebo plastů. Podobné je to i s výběrem tvaru světel. Vždy záleží na vašem konkrétním vkusu, ale pamatujte na to, že stroze tvarovaná stínidla se dobře udržují a nevrhají nežádoucí stíny.

Co je krytí IP?

Informace o ochraně elektrických zařízení před předměty, prachem, vodou a dotykem udává dle ČSN dvojčíslo za písmeny IP. První číslo udává, před jak velkými pevnými předměty je zařízení chráněno (čím vyšší, tím lepší, příklad č. 4 jsou předměty o průměru 1 mm). Druhé číslo je pak ochrana před vodou:

  • IP x0 - Nechráněno
  • IP x1 - Svisle kapající
  • IP x2 - Kapající ve sklonu 15°
  • IP x3 - Kropení, déšť
  • IP x4 - Stříkající
  • IP x5 - Tryskající
  • IP x6 - Intenzivně tryskající
  • IP x7 - Dočasné ponoření
  • IP x8 - Trvalé ponoření

V koupelně by tak mělo být nejlépe krytí IP 44.

Titulní foto: Shutterstock.com