Do poměrně odvážného projektu se v roce 2009 vrhla za pomoci architektonického studia Birds Portchmouth Russum Architects jedna britská rodina. Ta totiž ve stejném roce zakoupila překrásný členitý pozemek v oblasti Hampshire i s ruinou starého anglického domku, který se rozhodla přebudovat na své rodinné království.

Architekti se při tak zásadní rekonstrukci domu Downley House přidrželi typického pojetí anglického venkova. V domě vytvořili prostorné místnosti s výhledem do okolí a rozhodně se nebáli přidat k tradici i pár odvážnějších prvků. Zvlášť výrazné jsou geometrické a často i zaoblené tvary tam, kde bychom je u moderního domu asi nečekali.

ČTĚTE TAKÉ:

Hned samotný vchod musí upoutat pozornost každého, kdo se k domu jen přiblíží. Každý, kdo chce vejít dovnitř domu, musí totiž nejprve projít velkým kruhovým vstupem, který je pomocí dubového přístřešku propojen s dalším venkovním nádvoříčkem. Teprve tady se nachází přímý vstup do domu. A opět je nepřehlédnutelný. Architekti zvolili vejčitý tvar a kombinaci dřeva a skla.

Vstupní hala rozděluje celou stavbu na dvě křídla. Jedno slouží rodině a druhé je vyčleněno pro americké příbuzné, kteří dům často navštěvují.

Centrální část domu je multifunkčním prostorem. Kromě vstupu zde najdeme po obou stranách umístěná schodiště, která zvenku tvoří další nepřehlédnutelný prvek - schodiště jsou totiž točitá, a díky tomu mohou být umístěna do dvou postranních věží. Zadní část vstupní haly pak slouží také jako společná jídelna pro obě křídla domu.

Stavební práce začaly v červnu 2010 a jeho finální podoba byla dokončena v dubnu 2012. Celkový rozpočet na rekonstrukci prý nepřekročil investorův rozpočet, který byl 2,5 milionu liber.

Foto: Nick Kane, Birds Portchmouth Russum Architects