Několik málo kilometrů od Limy, hlavního města Peru, stojí na pobřeží Tichého oceánu tento elegantní a téměř kompletně prosklený dům s názvem Cristal House, pod jehož návrh se hrdě podepsalo studio Gómez de la Torre & Guerrero Arquitéctos.

Základ domu, jehož obytná plocha poskytuje prosluněných 270 metrů čtverečních, je velice jednoduchý. Jedná se vlastně o klasický prosklený box se střechou z betonu. Majitelé si totiž přáli, aby byl jejich dům co nejvíce transparentní a aby z výhledu na moře vytěžil co nejvíc. Denní světlo tu hraje důležitou roli. Dokonce tak důležitou, že investorům nestačilo prosklít téměř všechny stěny domu, ale částečně nechali prosklít také střechu. V místě nad vnitřní terasou (kde mimo jiné najdeme například vířivku), která je součástí obývacího pokoje umístěného v prvním patře domu, lze část střechy dokonce odtáhnout.

ČTĚTE TAKÉ:

Do tohoto patra je pak ještě umístěna také kuchyně s jídelnou a krytá garáž se šesti parkovacími místy. Zvenku na dům navazuje prostorná terasa, která je z obou stran příjemně krytá vysokými betonovými zdmi, protože je tento prostor vyhrazen pro ničím nerušenou relaxaci. Najdeme zde plavecký bazén v prodloužené délce a samozřejmě další vířivku.

O patro výš se nachází soukromá část domu. Toto poschodí je rozděleno na pravé a levé křídlo, spojené lehkým skleněným mostem. Na pravé straně je hlavní ložnice, koupelna a terasa s výhledem na moře, v levé části se nachází další společenská místnost s další terasou a jeden pokoj s koupelnou.

Oproti klasickým domům zde můžeme najít také dva trochu neobvyklé prvky. V domě byla vytvořena speciální prádelna s vlastním přístupem, která slouží výhradně pro praní plážového textilu. Druhou specialitou je žebřík v jedné z ložnic. Ten slouží jako pojistka pro evakuaci pro případ tsunami.

Foto: Gómez de la Torre & Guerrero