Pozemek, na němž vyrostl tento elegantní dům, vlastní rozrůstající se rodina, která zatoužila po příjemném bydlení, jenž by bylo v souladu s okolím. Dům se totiž nachází v hustě zalesněné lokalitě amerického státu Wisconsin a v těsné blízkosti jezera.

Originální stavba neruší okolní prostředí

Hlavním požadavkem majitelů bylo, aby se do domku pohodlně vešla početná rodina a zároveň aby byla celá stavba prováděna s ohledem na přírodu, která dům obklopuje – proto byly využity především přírodní materiály, při stavbě nebyl pokácen žádný strom, který rostl na pozemku. Není divu, že při výběru architektonického studia pro realizaci jejich vysněného domu padla volba zrovna na studio Robert Harvey Oshatz Architect, neboť jeho architekti se zaměřují především na návrhy domů inspirované prostředím v jejich blízkosti a nebojí se používat dynamické a méně obvyklé tvary.

DALŠÍ INSPIRACI Z ARCHITEKTURY NAJDETE ZDE:

Dům má za sebou první fázi budování

Výstavba objektu začala v roce 2009 a byla rozdělena do dvou fází. V roce 2011 byla ukončena první fáze, která zahrnuje hlavní obytné části rodinného domu. Druhá fáze stavby je teprve v plánu a bude zahrnovat stavbu zastřešeného bazénu a apartmánu pro návštěvy.

Originální i tajemný

Z architektonického hlediska je tento třípatrový dům neobvyklý hned z několika důvodů. Na první pohled je jasné, že členitá stavba vyniká svými nepravidelnými zaoblenými tvary, díky nimž působí harmonicky. Velmi dobře je také zvolena kombinace přírodních materiálů. Vyniká především souhra kamene a dřeva.

Architekti si také vskutku rafinovaně poradili s rozložením prostoru. Nejprve by se mohlo zdát, že dům není příliš rozlehlý. Stupňovitě řešená střecha a kamenné zatočené sloupy totiž pomohly zredukovat jeho výšku, takže na první pohled nepůsobí nepříjemně mohutně. Další zajímavostí tohoto domu je jeho asymetričnost. Vzhledem k netradičnímu řešení stavby tak není možné z žádného úhlu pojmout tento dům jako celek.

Interiérům pak dominují čistě řešené prostory s rozsáhlými prosklenými plochami, díky nimž do interiéru vstupuje dostatek denního světla. Výrazným prvkem vnitřního prostoru je nepřehlédnutelné točité schodiště. Užité materiály se v interiéru i exteriéru opakují, a díky tomu působí celý design čistě a jednotně. Kámen a dřevo navíc celý prostor zútulňují a dodávají mu příjemnou domácí atmosféru.