Příjemný rodinný dům, který svou architekturou zapadne do stávající zástavby a bude odpovídat místním tradicím - tak nějak podobně muselo znít zadání, které si vyslechla španělská architektka Núria Selva Villaronga ze studia ds arquitectes, která měla celý projekt už od samotného návrhu na starosti.

Dům byl postaven v malé vesničce vybudované z několika málo postarších domků. Ty jsou rozmístěny do tvaru písmene U kolem malého náměstíčka s kostelem.

ČTĚTE TAKÉ:

Pro stavbu byl připraven pozemek poněkud nepravidelného tvaru, ale s tím si architektka dokázala hravě poradit, a podařilo se jí na něj umístit dům, jehož půdorys připomíná dva vzájemně se překrývající obdélníky.

Dům má dvě patra. V přízemí se nachází krytá garáž, z níž lze plynule přejít rovnou dovnitř domu, obývací pokoj, pracovna, pokoj pro hosty a technická místnost. Na ně pak ve stejném patře ještě navazuje jídelna spojená se společenskou místností, koupelna a obrovská venkovní terasa. V prvním patře domu najdeme tři ložnice, kuchyň s jídelnou a obývací pokoj, z něhož lze opět přejít na terasu.

Aby novostavba dobře zapadla do všudypřítomné venkovské atmosféry, jsou zdi domu obloženy přírodním kamenem a střecha je pokryta klasickými taškami. V interiéru se propojuje jednoduchý moderní design s tradičnějšími prvky. Velké zastoupení tu má především dřevo a již zmiňovaný kámen.

Foto: Adrià Goula Sardà