Kanadská firma Molo Design vyhrála v roce 2002 designérskou soutěž na stavbu centra pro Nebuta festival. Zadání bylo, aby svět uvnitř byl propojený se světem venku, ale netradičně, jakoby zastřeně, ale přitom se oba světy sobě navzájem poodhalovaly.

V Molo design vytvořili prosklenou budovu, která má však ještě druhý plášť. Ten vnější je vytvořený z 820 zářivých červených ocelových pásek dlouhých 12 metrů. Někde splývají volně, jinde jsou lehce vzpěrami naohýbány, takže vytváří jakýsi organický vstup do světa Nebuta. Za nimi je pak průchod kolem celé budovy – svět v meziprostoru.

Z NETRADIČNÍ SVĚTOVÉ ARCHITEKTURY JSME VÁM UŽ NABÍDLI:

Uvnitř budovy pak naohýbané ocelové pásky vytvářejí nevídané světelné efekty. Postup slunce i měsíce je jimi určován a odrážen či stíněn v různých úhlech. Vytváří se tak tajemný prostor pro svět, který se v této budově každý rok prezentuje, a po celý zbytek, kdy se festival nekoná, se zde mohou návštěvníci podívat do archivů těch předešlých ročníků a vychutnat si fantasy atmosféru.

Architektura: Molo Design (Todd MacAllen, Stephanie Forsythe) Strukturální engineering: Kanebo structural engineers Konstrukce: Kajima - Fujimoto - Kurahashi Construction

Foto: Iwan Baan