V severovýchodní části Španělska leží oblast Katalánska, která hraničí s Francií. Jedná se o autonomní společenství. V jedné z jejích čtyřech provincií - v Geroně - bychom našli turisticky velmi oblíbené městečko Begur. To je umístěné na Costa Brava, tedy na středomořském pobřeží, a zároveň v blízkosti begurského horského masivu.

Tato lokalita s příjemným středomořským podnebím a nádhernou přírodou je také místem, kde v roce 2012 architekti ze studia Pepe Gascón Arquitectura postavili moderní vilu s názvem Casa Juncal & Rodney.

ČTĚTE TAKÉ:

Jedná se o dvoupatrové letní sídlo zasazené do strmého svahu. Limity pozemku už před započetím stavby spoluurčily, jak bude dům vypadat. Casa Juncal & Rodney totiž vyrostl velmi blízko využívané silnice, bylo tudíž potřeba stavbu nejen opticky, ale i skutečně izolovat od dění na ulici. K tomu posloužila vysoká zeď z místního přírodního kamene, která stavbu chrání a ohraničuje. Zároveň také tvoří předěl mezi sousedním pozemkem, kde je postaven další dům.

Vzhledem ke stupňovitosti pozemku umístili architekti hlavní vstup do domu do vyššího ze dvou podlaží, které je v rovině s příjezdovou cestou. Toto patro nabízí několik ložnic a slouží jako soukromější část domu.

Jakmile majitelé sestoupí po schodišti dolů, rozprostře se před nimi jeden otevřený společenský prostor s kuchyní a se vstupem na velkou venkovní terasu, kde samozřejmě nesmí chybět grilovací koutek ani příjemně velký bazén.

Foto: José Hevia