Foto: Sebastían Crespo Camacho Autor: Oficiální zdroj Foto: Sebastían Crespo CamachoAutor: Oficiální zdroj

Vzhled domu Los Chillos, který v roce 2012 vyrostl v jihoamerickém Ekvádoru, vychází z výzkumu, jenž si architekti ze studia Diez + Muller Arquitectos nechali zpracovat, aby mohli při samotném navrhování domu vyjít z regionálních architektonických prvků. Tento průzkum jim napověděl, že v místní architektuře se velmi dobře zabydlely elementy, jako jsou verandy, dvorky a výrazné stěny. Tyto regionální prvky se pak architekti rozhodli aktualizovat. Pro tento účel zvolili moderní otevřené prostory.

ČTĚTE TAKÉ:

Podobná kombinace moderního a tradičního se prosadila také v otázce materiálů. V domě tak můžeme vidět místní kámen, dřevo a dlaždice a zároveň i moderní materiály typu nerezová ocel, sklo nebo surový beton.

Vila Los Chillos se rozkládá na mírně svažitém pozemku a rozloze dvou hektarů.

Foto: Sebastían Crespo Camacho Autor: Oficiální zdroj Foto: Sebastían Crespo CamachoAutor: Oficiální zdroj

Stavba je logicky umístěna do nejvyššího místa, odkud se obyvatelům domu naskýtá nejlepší výhled do krajiny. Výhled byl nakonec i důvodem pro vnitřní uspořádání domu. Trochu neobvykle najdeme společenské prostory v horním patře a soukromá část domu s jednotlivými ložnicemi je umístěna v nižším patře. Dům je totiž koncipován tak, že je vlastně složen ze dvou zón - první je kamenný základ a druhou tvoří výrazně prosklený box nad tímto základem.

Zvláštností tohoto domu je malý dřevěný most, který vede nad poměrně uzavřeným dvorkem v zadní části domu. Touto cestou je majitelům domu umožněn přímý východ na zahradu i z horního patra domu.

Foto: Sebastían Crespo Camacho