Byty o rozloze do 30 čtverečních metrů jsou obvykle pokládány za startovní a spíš přechodné bydlení. Majitelé tohoto vratislavského bytu si jej ovšem chtěli uzpůsobit pro trvalejší bydlení, a jelikož jejich byt disponuje zvýšenými stropy o výšce až 3,7 metru, věřili, že se najde nějaký kompromis. O pomoc proto požádali zkušenou architektku Ewu Czerny ze studia 3XA, která jim pomohla jejich vysněné bydlení zařídit. Odměnou jí byla nejen spokojenost zákazníků, ale ještě k tomu získala v roce 2012, kdy byla přestavba realizována, první cenu na polském festivalu architektury DoFA.

ČTĚTE TAKÉ:

Pohodlí a styl i na malém prostoru

Tento malinký byt o výměře 29 metrů čtverečních se nachází v jedné z historických budov města, a svým majitelům tedy nenabízel zrovna komfortní prostor pro bydlení. Prioritou přestavby se proto stalo zvětšení užitného prostoru, navýšení kapacit úložných prostor a vytvoření samostatné ložnice, která bytu do té doby chyběla.

Mezipatro na spaní

Již zmiňované vysoké stropy nabídly možnost vytvořit v bytě jakési mezipatro o výšce 1,35 metru. Do něj byla umístěna poměrně prostorná ložnice, pod níž zůstal dostatečný průchozí prostor a vešla se sem i koupelna a šatní skříň. Zbylou část spodního patra bytu tvoří propojený multifunkční prostor, jež slouží především jako společenská místnost s rozkládací pohovkou a pracovním stolem, na niž navazuje kuchyňský koutek s malým jídelním stolkem.

Originální optický klam

Aby malý prostor nepůsobil stísněným dojmem, převládají v bytě světlé a krémové barvy. Zdi a stropy jsou převážně bílé, pouze jedna stěna v kuchyni byla kvůli optickému odlišení prostoru natřena na černo. V tomto případě však při optickém zvětšování prostoru sáhli architekti i k poněkud nezvyklé taktice. Do bytu totiž instalovali naproti skutečnému vstupu do bytu ještě "slepé dveře", které sice nikam nevedou, ale jejich účelem je právě navození dojmu, že se za nimi skrývá další místnost.

Autor: 3XA

Foto: Stanislaw Zajaczkowski