Při prvním pohledu na tento moderní dům obklopený ze všech stran zelení bychom si mohli myslet, že se tato stavba dokončená v roce 2011 architektonickým studiem DIALOG nachází uprostřed opuštěného lesa. To ovšem není tak docela pravda. Tato harmonická rezidence totiž vyrostla v těsné blízkosti kanadského přístavního města Vancouveru.

Nový dům na starých základech

Na stavebním pozemku zůstaly základy z domu, který na tomto místě stál v minulosti. Toho se architekti rozhodli využít a původní struktury použili i při stavbě domu nového.

Dům má dvě podlaží. Trochu nezvykle je hlavní poschodí vyvýšené. Díky tomu se odtud majitelům naskýtá krásnější výhled do přírody skrze velká francouzská okna. Do těchto míst byla tedy umístěna jedna ložnice, obývací pokoj, kuchyně s jídelnou a toaleta. O patro níž můžeme najít další společenskou místnost, velkou koupelnu spojenou s relaxačním centrem, prádelnu a skladiště.

ČTĚTE TAKÉ:

Schodiště, které jinde neuvidíte

Architektonicky zajímavým prvkem interiéru je schodiště vyrobené ze skla a oceli, které obě poschodí domu spojuje. Dalším příjemným okořeněním vnitřních prostor jsou stropní okna, která do útrob domu vnáší spousty denního světla. Nejzřetelněji je to znát v kuchyni, v obývacím pokoji a v ložnici.

Vnitřní prostory jsou řešeny jako co nejvíce otevřené. Jednotná vytápěná podlaha tento dojem ještě utvrzuje. Z materiálů se v domě opakuje především ocel, dřevo, sklo a beton. Co se týče výběru nábytku, ten byl z velké části ovlivněn samotnými majiteli, kteří zvolili některé výrazné prvky například v podobě sytě červené pohovky.

Perfektní zahrada

V případě této stavby nemůžeme opomenout ani venkovní prostory, s nimiž je dům silně propojen. V horním patře najdeme hned několik balkonů, v přízemí zase krásnou venkovní terasu s grilem. Samotnou zahradu pak zdobí vodní jezírko doplněné o zeleň v podobě bambusů, rododendronů a japonských javorů.

Foto: Kristopher Grunert