Indické podnebí není úplně ideální. Během roku zde dochází ke střídání třech cyklů: suché a studené zimy, horkého a suchého léta a období monzunů, které na přelomu léta a podzimu zakončuje období veder. Silný vzdušný proud s sebou totiž v tuto dobu přináší prudké bouřky a vytrvalé deště. A právě klimatickým podmínkám s pravidelným výskytem monzunů byla stavba tohoto domu uzpůsobena. Dokonce si tak získala i své jméno.

Monsoon Retreat (volně přeložené jako Útočiště před monzunem) navrhli architekti ze studia Abraham John Architects. Ti se v první řadě zaměřili na to, aby vila respektovala přírodní podmínky místa, kde měla vzniknout. Proto má jinak moderní dům například sklopenou střechu do úhlu, jenž nejlépe odolává monzunovým dešťům.

ČTĚTE TAKÉ:

V okolí domu se také nachází překrásná příroda a byla by opravdu škoda se před ní zcela uzavřít.

Toho si byli architekti dobře vědomi a rozhodně neměli v plánu z domu vybudovat nedobytnou pevnost. Z architektury domu je naopak cítit snaha zrušit hranice mezi interiérem a exteriérem. Každý pokoj má proto vlastní přístup k venkovnímu prostoru - ať už na terasu, nebo na zahradu. K příjemné vzdušnosti vnitřních prostor pak napomáhají velká francouzská okna a prosklené stropy.

Vila nabízí 777 čtverečních metrů obytného prostoru. Přízemí je koncipováno jako otevřený prostor, který spojuje obývací pokoj a jídelnu s venkovní terasou, na níž navazuje bazén ve tvaru písmene L. V prvním patře se nacházejí tři ložnice. Největší z nich je ovšem od zbylých dvou oddělena. Cesta k ní vede přes privátní most, který se rozpíná nad obývacím pokojem.

Foto: Alan Abraham