V kanadských horách Laurentia shlíží do údolí moderní dům z pera architektů z MU Architecture (Jean-Sébastien Herr a Charles Côté). Nechtěli z něj dělat nějakou přírodní roubenku, vzpomínat na doby minulé, hledat dávno zapomenuté pravdy. Ne. Tohle měl být moderní dům s moderním vzhledem, technikou i umístěním.

A tak vytvořili tvar jednoduchý obdélníkový s klasickou sedlovou střechou, která je pro místní tvrdé podmínky nejjednodušší. Vše opláštili plechem, takže dům v nejvyšším pasivním standardu odolává místním tvrdým plískanicím i zimám. Kratší strana je vytažena nad zem pomocí několika nohou, které jsou nepravidelně rozmístěné. Jako by se jednalo o stromy. Dům tak vykukuje nad stromy na svahu pod ním, takže má nádherný výhled. Výhled, který je tvořen kompletně prosklenou stěnou – od podlahy až po hřeben střechy.

Interiér je stejně vzdušný, jako je to velké okno. Vlastně jde o velký společný prostor v přízemí, kde v zadní části je dvojgaráž pro auto. Po schodech se zábradlím z černé oceli se přechází do patra, kde je otevřené studio. Zde je tedy vidět okna na jednu i druhou stranu domu.

Kdo by se bál přehřívání domu sluncem, měl by vědět, že sráz je to severní, takže slunce na něj nedosáhne a druhá příjezdová strana k domu je zastíněna velkou terasou.

A další věc – pokud se vám bude zdát, že je v interiéru málo vybavení, tak je to proto, že tento dům není obytný. Je to ateliér pro malíře. Skutečný dům stojí vedle.

Foto: Ulysse Lemerise Bouchard