Toyokawa patří mezi středně velká japonská města s počtem obyvatel blížícím se ke 200 tisícům osob. Ačkoliv se jedná o místo s bohatou historií a kulturou, obdobně jako i v našich větších městech je zde nedostatek prostoru a zeleně. To jsou ale právě aspekty, které se - vedle fungující infrastruktury nebo dostupnosti kultury - rovněž odrážejí na kvalitě a pohodlí našeho života i bydlení.

Zajistit na poměrně malém pozemku v centru města dostatek soukromí a zeleně tak byl úkol pro architekty ze Studio Velocity. Ti společně našli řešení, jak tento oříšek rozlousknout.

ČTĚTE TAKÉ:

Forest House in the City, jak se tento dvoupatrový dům jmenuje, v překladu znamená "lesní dům ve městě". A to je vlastně hlavní princip, na němž koncept domu stojí.

Architekti se nejprve museli vyrovnat s tím, že dům stojí na obdélníkovém pozemku, kolem něhož jsou ze třech stran umístěny sousední domy, jejichž okna směřují přímo do míst, kde měl vyrůst dům nový. Aby stavbou domu nedošlo k zaplnění celého pozemku, byl zvolen poněkud neobvyklý tvar budovy. Základní půdorys domu si lze zjednodušeně představit jako kosočtverec, jehož všechny strany jsou zaoblené směrem dovnitř. S trochou fantazie může připomínat tvar diamantu.

Vzhledem k velmi praktickému umístění domu (nekopíruje tvar pozemku, ale je diagonálně posunutý) zbylo na pozemku dostatek místa pro zasázení vzrostlých stromů, které pak při pohledu z interiéru i z ulice vyvolávají dojem, jako by dům stál uprostřed lesa.

Tvar domu, jeho barva i interiérový design jsou po japonském stylu velmi jednoduché, a přitom precizní.

Přízemí domu slouží z velké části jako kadeřnictví. První patro je už pak využíváno čistě k soukromým účelům, ale přesto dům zůstává spíš otevřený a vzdušný. V centru prvního poschodí je umístěna trochu neobvykle koupelna. Kolem ní se pak rozkládají dvě ložnice, obývací pokoj a kuchyně - každý z pokojů je umístěn do jednoho rohu domu. Každý z rohů vyniká ostře zkosenými tvary a je zakončen velkými okny. Dalším netradičním architektonickým prvkem domu je malinkatý balkónek kulatého tvaru, z něhož je výhled směrem do zahrady.

Foto: Kentaro Kurihara