Gardské jezero je s rozlohou 370 kilometrů čtverečních největším jezerem v Itálii. Našli bychom ho na severu země v blízkosti Alp. Od roku 2010 stojí na jeho břehu novostavba s názvem Villa Garda. Jde o projekt, na němž se podílel architekt Fabrizio Lepore společně s Domenicem Farinaro ze studia C+ farinaro lepore architetti.

Od samého počátku bylo jasné, že se podoba domu bude z velké části odvíjet od prostředí, do něhož má být zasazen. Architekti ani investor nechtěli, aby dům v tak nádherné lokalitě zbytečně vyčníval a strhával pozornost na sebe. Spíše naopak. Rodinný dům umístěný do prostřední části kopce, který se klene nad Gardským jezerem, se snaží s okolím splynout a nijak výrazně ho nenarušovat.

ČTĚTE TAKÉ:

Z toho důvodu je například převážná část střechy pokrytá zelení a osázená rostlinami, takže se z ní v podstatě stala zahradní plocha. Tzv. nekonečný bazén před domem sleduje jednotnou linii a při pohledu od domu se zdá, jako by splýval s hladinou jezera pod ním. Všechny venkovní stěny domu jsou navíc obloženy místním přírodním kamenem.

Obývací a společenská část domu je umístěna v jeho přízemí a vzhledem k půdorysu ve tvaru písmene L poskytuje nejen krásný výhled směrem k jezeru, ale zároveň také zajišťuje dostatek soukromí kolem bazénu.

Soukromé části domu s několika ložnicemi je vyhrazeno první patro. Interiéry jsou zařízeny poměrně dost střídmě, aby příliš nerušily venkovní panorama, které dovnitř vstupuje velkými prosklenými okny.

Foto: Roberto Tenconi